Vindruvor i sikte
Efter 50 kilometer och en timmes färd är jag framme i Blasimon och Château La Peyraude. På gården välkomnas jag av Jean-Luc och Christelle, vinodlarparet som jag stiftade bekantskap med på en gastronomimässa tidigare under året.
Gården ligger i Entre-deux-mers, ett av många delområden i Bordeaux stora vindistrikt. Namnet Entre-deux-mers syftar på läget mellan floderna Garonne och Dordogne.
På gården är det full rörelse och ett 40-tal personer är snart på plats. Efter en stärkande kaffekopp tycks jag inte ensam om att ha arbetslusten på topp. Vi klättrar upp och trängs på traktorflaken och det bär iväg ut på ägorna. Det är viktigt att komma iväg tidigt för att kunna jobba så mycket som möjligt medan luften är sval. Eftermiddagssolen är fortfarande varm här i början av oktober.

Bordeauxviner görs inte av en enda druvsort utan av en blandning av två eller flera druvor. Denna vingårds röda viner görs av Cabernet sauvignon och Merlot. Merlot mognar tidigare av de två och det var den som skulle plockas denna dag. Många vingårdar använder vinskördetröskor nu för tiden. På detta sätt kan man förstås tjäna tid och därmed pengar. Manuell skörd ger dock fortfarande ett bättre urval av druvorna. För att få bättre kvalitet på frukten plockas därför allt för hand på Château La Peyraude.
Sekatörer och hinkar delas ut i en hast och det är bara att sätta igång. Arbetet delas upp på plockare och bärare. Plockarna klipper av druvklasarna med sekatören och fyller sina hinkar som sedan töms allteftersom i bärarnas stora gula korgar. Korgarna bärs på ryggen med breda band likt axelbanden på en ryggsäck. Två och två är man som plockar på varsin sida om raden. Ranka för ranka betas av, rad för rad. Jag gissar att det för en säsongsarbetare är en fördel om ens plockarkompanjon har förmåga till trevliga konversationer... - de tillbringar ju dagarna i ända tillsammans. Hursomhelst är det hårt arbete som gäller och en hel säsong här är inte platsen att vara på för den otränade. Beroende på vinrankans höjd innebär arbetet att man ständigt böjer sig ner och reser sig upp, sitter hopkrupen eller står på knäna för att komma åt att klippa av klasarna. Det är mycket viktigt att se sig för och noga välja ut endast de friska druvorna. .

Vinskörd, ett så tokigt namn egentligen, vore inte vindruvsskörd en bra mycket bättre benämning?
Det kan inte hjälpas att några druvor råkar hamna i munnen då och då. Alla druvor som odlas på en vinodling är inte goda att äta som frukt men dessa är ljuvligt söta och välsmakande. Ja, när jag tänker efter är de nog de godaste druvor jag någonsin smakat. Kan det bero på att svetten börjat droppa i pannan?
Mannen som bär korgen på "min" rad är lång som en stör och kraftigt byggd. Jag tänker att det här med att vara druvbärare kanske vore något för mig att prova på. Mannen ser lika förvånad som road ut när jag frågar om jag får byta av honom en stund.

Jag får veta att korgen är ofantligt tung när den är full av mogna druvor. Javisst, druvorna består ju till största delen av vatten, och korgen är stor. Nåväl, efter en stunds fundering räcker han mig korgen, eller "la hotte" som man säger på franska. Sedan vakar han noga så att plockarna inte fyller korgen för tung. Nu är det min tur att gå runt och låta plockarna tömma sina hinkar, att klättra upp på stegen och att tömma druvorna i flaket.

Korgen är tung och bredaxlade Sannas axlar är tydligen inte så breda som hon tror. Inte tillräckligt breda för att fylla ut banden i alla fall, och oooops, innan tekniken befästs kan det gå så här.
Vill du också prova på att plocka druvor? Vissa gårdar tar ibland emot turister för att visa hur skörden går till. När skördetid närmar sig ger exempelvis Turistbyrån i Bordeaux dig gärna tips på slott som anordnar sådana dagar. Däremot kan gårdarna inte bestämma de exakta dagarna för skörden så lång tid i förväg. Hur detta kommer sig tänkte jag berätta om i nästa inlägg.