Sannas eskapader

i Frankrike

Sista delen av travresan

Publicerad 2013-07-06 17:35:00 i Hästsport,

Sommaren har äntligen kommit och det är hög tid att skriva färdigt min trav- och havresa så att ni kan ge er iväg (eller fortsätta den redan påbörjade rutten).

 

Från Bourg sur Gironde är det bara 35 kilometer till travbanan Bordeaux Le Bouscat. Där har man uppehåll i juni, juli och augusti men du gör ändå bäst i att stanna till och besöka den magnifika staden Bordeaux med sina otroligt vackra 1700-talsbyggnader innan du åker vidare. Du kan förresten läsa lite om Bordeaux i ett av mina tidigare inlägg. 

 

Sex mil väster om Bordeaux, nära havet, ligger galoppbanan Béquet i kommunen La Teste-de-Buch. Detta lilla paradis bjuder på avslappnad stämning, vackra hästar och mycket grönska, ja faktiskt är både banunderlaget och publikplatserna av gräs. Sju kilometer innan travbanan kan du svänga in till Gujan Mestras och besöka ostronhuset, Maison de l'huître. Här kan du lära dig allt om ostron och i hamnen har du alla möjligheter att också provsmaka dem och det direkt från ostronodlarna själva. Ett utmärkt sätt att fira att du befinner dig i Frankrike!

 

Lyckans ost...ron! Mmmmm!! Ostron är av någon anledning allra godast ute vid havet.
 
 
Fiskehamnen i Gujan Mestras, ett ostronodlartätt område och (därför) en av mina favoritplatser.
 
 
Den gröna galoppbanan i lugn atmosfär nära havet - Hippodrome Béquet i La Teste-de-Buch inte långt från Bordeaux.
 
Allt är på gräs, även barnloppen...
 
En omåttligt populär travbana cirka fem mil söder om Bordeaux är Hippodrome la Bidane i Langon. I en oas bland vinodlingarna körs travtävlingar på en stor gräsbana. Gemytligare stämning på en travbana får man leta efter. I år håller man dock på att renovera vilket gör att nästa tillfälle att besöka banan inte blir förrän under våren 2014, allt enligt dagsfärska rapporter. Trav eller inte, i staden Langon finns på adressen 95, cours du Général Leclerc gourmetrestaurangen Restaurant Claude Darroze för dig som vill kosta på dig en riktigt lyxig middag. Restaurangen är dessutom vida känd för sitt vinsortiment. Tre olika menyer med trerätters finns att välja på och priserna för dessa ligger mellan 42 och 82 euro. Familjen Darroze är välkända inom gastronomins Frankrike så låt dig väl smaka. Här erbjuds även övernattning på hotell.
 
Till travbanan i Langon kommer gärna de stora tränarna och kuskarna. Vill du passa på att få en autograf av en gästande Frank Nivard så varsågod!
 
 
Richard William Denechère har högklassiga hästar i träning. Här är en bild från 2010 då en treårig Temps Perdu värmer med Richard på banan i Langon inför sitt livs tredje start. Trots namnet (temps perdu betyder förspilld tid) har denne fine travare e. Love You hittills i år, som sexåring, hunnit med att kamma hem tre segrar, lika många andraplatser samt två tredjeplatser till sin ägarinna Marquise de Moratalla.
 
Jag och Temps Perdu mellan värmningarna.
 
Stallbacken på travbanan i Langon.
 
 
Eftersom resan har fått namnet trav och hav lämnar vi nu inlandet och kör vidare de 20 milen till travbanan Hippodrome des Fleurs (=Blommornas travbana) i Biarritz vid havet i franska Baskien. Biarritz ligger bara tre mil från spanska gränsen. Här inleddes faktiskt travsommaren i går kväll men kvar på programmet står hela tolv fantastiska travkvällar under juli månad, med första start klockan 20.00. Detta är en av Frankrikes kortaste banor med sina 803 meter runt travovalen. Fördelen som åskådare är att man får god överblick över vad som händer i loppen.

 

Från travbanan har du endast två kilometer in till Biarritz centrum med havsbad och vita skummande vågor. Här är det nära till allt och från travbanan har du tre kilometer till flygplatsen där du kan hoppa på Ryan airs flygning till Skavsta och tillbaka till Sverige.

 

Ja, detta var ett litet smakprov på vad sydvästra Frankrike har att erbjuda i travväg. Trevlig resa!

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-07-07 12:40:52

Underbara berättelser Sanna! Återkom gärna.

Sedan undrar jag hur många travbanor finns det egentligen i Frankrike?
Ibland får man för sig att det rör sig om tresiffrigt.

/Hasse

Svar: Antalet trav- och galoppbanor ska ha passerat 250 i Frankrike. Hur många av dem som är renodlade travbanor kan jag inte svara på exakt då många banor används till både trav och galopp.
Sanna Elfving

Postat av: Johan

Publicerad 2013-07-08 08:52:11

Tack för dina härliga och inspirerande berättelser. Hoppas på nya äventyr.

Postat av: Eva-Lotta

Publicerad 2013-07-10 16:35:32

Återigen en härlig berättelse och fin skildring av Frankrikes många guldkorn, och även mycket fina bilder, inspirerande.

Postat av: anders johansson

Publicerad 2013-07-12 07:11:30

Håller helt med, mycket intressant att läsa och förstå hur bred vår älskade sport är i Frankrike, ser fram mot fler intressanta berättelser

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sanna Elfving

Norrländska som bytt Höga kusten mot Atlantkusten för arbete som svensklektor vid universitetet i Bordeaux. Ger företräde åt svensk frukost men erkänner sig i övrigt tämligen svag för fransk kokkonst. Traskar gärna i berg, över sanddyner, genom medeltidsbyar och bland vinodlingar. Gillar språk, natur, djur, hästsport, snälla människor och rättvisa. Att bo på plats och tala språket ger en unik möjlighet att se landet inifrån. Detta gör att jag kan tipsa dig om både kända och okända sevärdheter, konstigheter, egna smultronställen eller bara små lustiga detaljer, ja allt sådant som år 2013 till trots inte redan finns på nätet. I min blogg finner du ibland också vardagsbetraktelser och aktuella händelser härifrån. Jag skriver i första hand om Bordeaux med omnejd, men då och då gör jag avstickare till andra platser i landet. Varmt och innerligt välkommen till min blogg.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela