Sannas eskapader

i Frankrike

Stora teatern i Bordeaux - ett mästerverk

Publicerad 2013-07-29 15:58:00 i Allmänt,

Staden Bordeaux är bara så obeskrivligt vacker. Att stå framför Stora teatern och vara omgiven 1700-talsbyggnadernas majestätiska fasader är en mäktig upplevelse. Stora teatern räknas förresten som arkitekt Victor Louis vackraste skapelse och uppfördes år 1780 på den plats där det gallo-romanska monumentet Piliers de Tutelle en gång stod på 200-talet e.Kr. Självaste Parisoperan ska faktiskt ha inspirerats av Stora teatern i Bordeaux.
 
 

Enligt teaterns egen hemsida fick arkitekten Victor Louis uppbåda all sin talang för att åstadkomma detta "underverk av måttlighet, finess, harmoni, kraft, renhet, elegans och nobless". Själva teatersalongen åtnjuter en fantastisk akustik tack vare den omgivande trästommen.

 
Ovanpå teatern står tolv statyer, varav nio representerar muserna och de tre gudinnorna Venus, Juno och Minerva från antikens mytologi. Gästerna på lyxhotellet Hotel Regent mittemot teatern kan känna sig lagom uttittade...
 
 
Hotell Regent i Bordeaux mitt emot Stora teatern.
 

År 1846 kom ingenjör Adolphe Thiac på att man borde sänka marken runt teatern för att framhäva den  ytterligare. Man gjorde detta genom att gräva ur Place de la Comédie och bygga en yttertrappa till teatern. Därmed kom kolonnerna högre upp och man slapp risken för stötar mot dessa av förbipasserande vagnar.

 

För att fortsatt kunna visa upp teatern i dess allra bästa dager genomfördes en omfattande renovering av såväl  in- som utsida mellan åren 1989 och 1992. Tekniska experter och hantverkare specialiserade på fädernesverk hjälptes åt. Kostnaden blev 130 miljoner francs men gav ett fantastiskt resultat där man fick tillbaka teatern i ett näst intill ursprungligt skick inklusive dåtidens dekorationer. Man passade också på att anpassa det tekniska till dagens krav på utrustning.

 

Teatersalongen fick tillbaka sina ursprungsfärger blått och guld i och med renoveringarna mellan 1989 och 1992. Den här bilden tog jag på museernas senaste öppet hus-dag.

 

Ja, det finns mycket att lära sig om arkitektur och historia på en rundvandring i Bordeaux. Här avslutar jag en vandring med den kände TV-profilen och historikern Yves Simone. Stora teatern i bakgrunden.
 
 
På en bokmässa i våras träffade jag Naly Razakandraïbe, författaren till boken Bordeaux' hemligheter, en mycket läsvärd och speciell bok.

 

Den berömda spiraltrappan i Hôtel Boyer-Fonfrède, också den ritad av Victor Louis. Trappan är behaglig att gå i, så till den milda grad att det sägs att en ryttare en gång red uppför trappan ända upp till tredje våningen.
 
 
Interiör på första våningen i Stora teatern i Bordeaux.

 

 Som avslutning på dagens blogg, fikapaus på teaterkaféet.
 

Kommentarer

Postat av: Eva-Lotta

Publicerad 2013-07-30 17:34:33

Det var allt en mäktig miljö att ta sig ett fika i

Postat av: Sandra Hollstedt

Publicerad 2016-03-07 21:41:05

Hej!
Jag hade hoppats att hitta en mailadress till dig men provar i kommentarsfältet även om bloggen inte uppdaterats på några år... Jag snubblade över din blogg när jag googlade vinslott i Bordeaux.Min sambo ska ta mig till Bordeaux på hans 40-årsdag om några veckor, så kul! Vi tänkte tillbringa ett par nätter på ett vinslott, någonstans på vänstra eller högra stranden. Jag tänkte höra om du har något riktigt bra tips på plats att bo på? Det skulle vara så roligt att hitta det där speciella stället, och inte platserna dit alla åker.

Med vänliga hälsningar från Sandra Hollstedt

Svar: Hej!
Så roligt att ni planerar en resa till Bordeaux. Tips om var ni ska sova ger jag med glädje. Har ni någon favorit bland vindistrikten? Vore kanske trevligt att i så fall bo just där. Utbudet är stort och vad man väljer beror förstås på intresse och smak. Jag ska försöka ge er några tips på olika typer av boenden.

Ett ställe som jag hört mycket gott om är Chateau de la Ligne. Det ligger omgivet av vinodlingar i Entre-deux-Mers och rummen är elegant inredda med antika möbler. Här behöver ni ha tillgång till bil då det verkligen ligger ute på landet.

I Saint-Emilion finns två tjusiga slott som bedriver hotellverksamhet är Chateau Hotel Grand Barrail och Le Relais de Franc Mayne Saint Emilion som båda ligger bland vinfälten i Saint-Emilion. Hostellerie de Plaisance producerar inte vin men är ett femstjärnigt hotell med gastronomisk restaurang och underbar utsikt över medeltidsbyn Saint-Emilion och gångavstånd till ett flertal mycket bra vingårdar. Till Saint-Emilion kan ni åka tåg.

Om ni gillar Médoc finns ett Bed & Breakfast (Chambre d'hote) som heter Le Clos de la Palmeraie med bra läge efter Route des vins (”Vinvägen”) med de prestigefullaste vingårdarna på rad i närheten. Även här rekommenderar jag att ni hyr bil.

Jag vet inte om ni redan varit i Bordeaux. En bra idé är annars att bo i själva Bordeaux så att ni har tillgång till stadens alla utbud och utgå därifrån om ni vill besöka vingårdar. Turistbyrån i Bordeaux är förresten mycket bra.

Jag önskar er en härlig vistelse!

Varma hälsningar
Sanna
Sanna Elfving

Postat av: Sandra Hollstedt

Publicerad 2016-03-09 12:19:28

STORT tack för tipsen, det är väldigt värdefullt för oss. Vi kommer till Bordeaux på påskafton (är mycket stängt då?) och stannar ett dygn, sedan hyr vi bil och åker slottsvägen genom Medoc. Det är där vi tänkte tillbringa vår första natt, helst på någon vingård eller något slott. Sedan har vi några dagar som vi har oplanerade, vi blev, efter att ha läst ditt blogginlägg, sugna på att åka till Cognac. Vi tänkte ta några dagar på oss att åka den högra stranden tillbaka och sedan tillbringa sista nätterna i S:t Emilion. Så det är egentligen områdena kring viken där som är intressanta. Guldklimparna som vi inte kan googla oss till...

Vi är otroligt tacksamma för dina tips och din hjälp!

Svar: Hej igen Sandra! Påsk är en stor högtid i Frankrike så en del kommer att vara stängt. I en så pass stor stad som Bordeaux hittar ni ändå mycket som är öppet, t.ex. restauranger. Tänk bara på att boka boenden så snart som möjligt. Även restauranger behöver bokas många gånger. När det gäller boende på vingård i Médoc så är Château Cordeillan-Bages ett av de finaste och trevligaste jag känner till. Det hör till Château Lynch-Bages som är något så fint som ett 5ème cru. Jag tycker dessutom att deras vinguidningar på vingården och i vinkällaren brukar vara riktigt trevliga. I övrigt hittar ni faktiskt mycket på nätet, kanske vill ni ha ett boende i en annan prisklass? I Saint-Emilions omedelbara närhet är det ju själva medelstidsstaden Saint-Emilion samt vingårdarna i Saint-Emilion och Pomerol som är sevärda. Turistbyrån i Saint-Emilion anordnar visningar av intressanta platser i staden och då vill jag särskilt tipsa om underjordskyrkan. Hoppas nu att ni får en riktigt bra och mysig resa. MVH Sanna
Sanna Elfving

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sanna Elfving

Norrländska som bytt Höga kusten mot Atlantkusten för arbete som svensklektor vid universitetet i Bordeaux. Ger företräde åt svensk frukost men erkänner sig i övrigt tämligen svag för fransk kokkonst. Traskar gärna i berg, över sanddyner, genom medeltidsbyar och bland vinodlingar. Gillar språk, natur, djur, hästsport, snälla människor och rättvisa. Att bo på plats och tala språket ger en unik möjlighet att se landet inifrån. Detta gör att jag kan tipsa dig om både kända och okända sevärdheter, konstigheter, egna smultronställen eller bara små lustiga detaljer, ja allt sådant som år 2013 till trots inte redan finns på nätet. I min blogg finner du ibland också vardagsbetraktelser och aktuella händelser härifrån. Jag skriver i första hand om Bordeaux med omnejd, men då och då gör jag avstickare till andra platser i landet. Varmt och innerligt välkommen till min blogg.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela