Sannas eskapader

i Frankrike

Sand i skorna

Publicerad 2013-03-26 11:56:00 i Allmänt,

Vad är detta? Misstänkt likt en tänkt nästa etapp i Åke Svanstedts liv där han kombinerar sitt gamla berömda travhästträningskoncept, backträning i Matfors, med sin nuvarande sandträning på Bjertorp...

 

 
Dune de Pilat, en nästan tre kilometer lång sandformation mellan skog och hav. T v i bild ser man en del av den stora skogen Forêt des Landes som ligger sydväst om Bordeaux.

Det återstår att se hur Åke gör men i väntan på det så har många vänner kommit och bestigit dynen med mig. Jag hoppas att mitt kusinbarn Evelina har kommit över den traumatiska händelsen då vi klättrade och klättrade i tryckande julivärme och där varje steg framåt bestod av lika många steg bakåt i ett sandberg som bara tycktes växa. Och hemska tanke - hur skulle det ha gått om jag med Marlene och Johanna efter sandträningspasset inte hade kunnat stretcha ut ordentligt mot stenmurarna i Saint Emilion och sedan varva ner med joggning mellan de gröna vinrankorna på ett nätt litet Grand Cru Classé i Saint Emiliondistriktet? För åter andra (och sannerligen inte vilka som helst), och som om inte bergsbestigningen var nog, tvingades Åsa och Sofia till x antal Dabrowskihopp uppe på toppen. Detta visade sig lyckligtvis inte ha varit förgäves då äventyret resulterade i några kortfilmer som egentligen blev historiska i samma ögonblick som de kom till. Lille knappt ettårige Svante och jag roade oss själva medan hans mor och far besteg berget för första gången. Med Jenni testades dynen i underbar solnedgång i december månad och med Scarlett, eh, förlåt, Annelie menar jag (du vet hur lätt det är att missta sig käraste släkting) har det blivit tokroliga turer i alla väder med eller utan Anette men oftast sjungades "quand tu veux on y va". Med Luleå universitets representant på plats blev det en väldigt smaskig ultrafransk picknick på toppen. Och nu väntar jag otåligt på ett par gulliga labbråttor från Umeå..., hihi. Eller ska man kalla er husmöss nu med tanke på den nya adressen?

 

 
Över Dune de Pyla ses ofta skärmflyg i alla de färger.

 

Nog med interna skojigheter som kanske inte roar alla och raskt till nästa fråga: Hur i tusan har denna sandhög kommit till???

 

Dune de Pilat är en s.k. vandrande sanddyn som under påverkan av vind och tidsvatten rör sig österut mellan havet och skogen med mellan 1 och 5 meter per år. Det är inte vilken söndagspromenad som helst utan 60 miljoner kubikmeter sand med en höjd av 100 till 115 meter (höjden varierar från år till år) som flyttar på sig. Enligt den senaste mätningen ska dynen vara 2,7 km lång, 500 meter bred och 109,86 meter hög. Det gör Dune de Pilat till Europas högsta sanddyn.Sandkornen kommer inte från nästgårds utan ursprungligen från Pyrénéerna och Centralmassivet där bergarter vittrat sönder till sandkorn och transporterats via floderna och så småningom ända ut till havet och kustlinjen. Där har de förts vidare av havsströmmar och vågor och lagt sig på stränderna. Från stränderna har de sedan slitits iväg av vinden in mot land. När de hindras av växtlighet, liksom tallskogen vid Atlantkusten där Dune de Pilat ligger, kan de samlas på hög och bilda en dyn.

 

Kvällspromenad i solnedgången med en särdeles tuff bergsbestigare och norrlänning, Jenni.

 

Sandkornen på Dune de Pilat består av 0,3 mm stora kvartskorn och det är den mest finkorniga sand man kan hitta i Frankrike.

 

Namnet Pilat kommer från det gascognska ordet pilot som betyder hög eller upphöjning. Man kan se två olika stavningar på dynen, Dune de Pilat och Dune de Pyla. Stavningen Pyla kommer från badorten intill, Pyla-sur-mer, vars grundare Daniel Meller antog den stavningen år 1920 för att han tyckte att det klingade mer elegant och exotiskt.

 

Dynen har en asymmetrisk form. Sidan som vetter mot havet har en mjuk rundning medan sidan mot skogen har en skarp lutning. Det kommer sig av att sandkornen följer dynens yta när de bärs upp av vinden men att de när de väl kommit upp på toppen faller rakt ner. Man säger att sandhögen befinner sig i instabil jämvikt.

 

 
Dynen sedd på håll från en båttur till Cap Ferret.


Missa verkligen inte att ta dig upp på dynen om du besöker Bordeauxtrakten! Från toppen har man utsikt över Atlanten och inloppet till havsviken Bassin d'Arcachon, över sandbanken Banc d'Arguin och dess ostronodling och över den stora tallskogen Forêt des Landes.

 

Havstallarna i Forêt des Landes är inte raka som furor men är bra på sin uppgift, att binda sanden i Les Landes.

 

 
Havstallens fina rödbruna bark.

Dune de Pilat ligger ligger i Pyla sur mer i kommunen La Teste de Buch ungefär 70 km från Bordeaux. Det går finemang att ta tåg från Bordeaux till Arcachon och sedan buss till dynen från tågstationen i Arcachon. Det finns också fina cykelvägar från Bordeaux' centrum.

 

Kommentarer

Postat av: Annelie

Publicerad 2013-03-27 20:51:54

Haha, du är rolig Sanna!:) Jag är säker på att den riktiga Scarlet mer än gärna skulle vilja spela in sin nästa film vid Dune de Pilat, det är ju så vackert där! Jag kommer fortfarande ihåg hur utsikten tar andan ur en när man kommer upp på toppen och tittar ut över Atlanten, fantastiskt! (Att sen själva "sand-klättringen" upp till toppen också kan ta andan ur en, på ett helt annat sätt;), är något som det verkligen är värt och som man glömmer så fort man tittar ut över den vackra utsikten. Jag är själv bevis på hur man vill återvända dit igen och igen... :)) Tack för alla gånger jag fått följa med dig dit!:)
Kraaaamar fantastiska Sannis!<3

Svar: Det som tar andan ur en först och främst är släktingens bländande skönhet :-) Och vadå den riktiga Scarlett...? Jag känner bara en riktig jag...
Sanna Elfving

Postat av: Eva-Lotta

Publicerad 2013-04-06 15:58:27

Vilken frestig reseskildring du har gjort. Skärmflygningen kanske skulle passa mig och en viss make. Vi är ju ganska bra på landningar som bekant är, kan nog´ ana vilka söta labbråttor du väntar på

Svar: Hihi, ja kraschlandningar med spark och skärmflyg har nog sina likheter... :-)
Sanna Elfving

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sanna Elfving

Norrländska som bytt Höga kusten mot Atlantkusten för arbete som svensklektor vid universitetet i Bordeaux. Ger företräde åt svensk frukost men erkänner sig i övrigt tämligen svag för fransk kokkonst. Traskar gärna i berg, över sanddyner, genom medeltidsbyar och bland vinodlingar. Gillar språk, natur, djur, hästsport, snälla människor och rättvisa. Att bo på plats och tala språket ger en unik möjlighet att se landet inifrån. Detta gör att jag kan tipsa dig om både kända och okända sevärdheter, konstigheter, egna smultronställen eller bara små lustiga detaljer, ja allt sådant som år 2013 till trots inte redan finns på nätet. I min blogg finner du ibland också vardagsbetraktelser och aktuella händelser härifrån. Jag skriver i första hand om Bordeaux med omnejd, men då och då gör jag avstickare till andra platser i landet. Varmt och innerligt välkommen till min blogg.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela