Sannas eskapader

i Frankrike

Havsdoft och grästrav eller gräsdoft och havstrav?

Publicerad 2013-05-04 13:59:00 i Hästsport,

Sådärja, nu fortsätter vi äventyret i underbara Frankrike. Efter en trevlig travkväll i Les Sables d’Olonne är mitt förslag att vi styr kosan mot den vackra och gemytliga hamnstaden La Rochelle. Nära hamnen med havsdoften i näsan hittar man mysiga kvarter med charmiga fisk- och skaldjursrestauranger som serverar utsökta menyer till varierande priser. La Rochelle är en riktig segelbåtstad och nu i maj månad arrangeras flera internationella segeltävlingar. I dagarna förbereder sig till exempel finnjolleseglarna för VM i La Rochelle, en tävling som går av stapeln mellan den 17 och den 24 maj. Vi får hoppas att det som kompensation går bra för de norska deltagarna när de tvingas avstå sitt syttende maj-firande. 

 

La Rochelle är en mycket fin hamnstad i sydvästra Frankrike. Befästningstornen på bilden är från 1300- och 1400-talet. 

 

Inte långt från La Rochelle, ute i havet mellan öarna Ile d’Aix och Ile d’Oléron, började Fort Boyard byggas år 1804 som försvar mot den engelska flottan. Fortet tog lång tid att bygga och stod inte färdigt förrän 1857 eftersom sandbanken det byggdes på var utsatt för starka havsströmmar. Fortet blev föga använt i krig och i stället omvandlat till fängelse år 1870. Sedan kom en tid då fortet lämnades åt sitt öde med flera plundringar som följd. Innan fortet blåstes till liv år 1988 tack vare ett produktionsbolag var det faktiskt mest en tillflykt för sjöfåglar. Produktionsbolaget köpte fortet och sålde det till regionstyrelsen i Charente Maritime som restaurerade det och lät bolaget behålla nyttjanderätten. Underhållningsprogrammet skapades 1990 av den kände franske TV- och radiomannen Jacques Antoine. Ja, det var sagan om hur inspelningsplatsen för Fångarna på fortet kom till. En fin dag är det trevligt att ta en båttur från La Rochelle runt fortet. Avgångar med båt finner du här.  

 

Du som hellre väntar på en inbjudan från Gunde och Agneta eller inte står ut med att vänta på att dra iväg till nästa travbana kan i stället fortsätta resan söderut. Sätt i så fall sikte mot La Palmyre och stanna till i Fouras (29 km från La Rochelle) där man vid fint väder faktiskt kan skymta Fort Boyard ute i havet. För att hitta dit tar du väg E602 och svänger av mot Fouras. Där följer du skyltningen mot utkiksplatsen och tar dig lämpligen en funderare på någon av fader Fouras gåtor medan du blickar ut mot fortet i havsdiset.

 

Från Fouras har du 80 kilometer till travbanan Hippodrôme de Royan-La Palmyre i La Palmyre. När travsällskapet föddes år 1862 använde man den stora stranden i Royan för sina travtävlingar. På sjuttiotalet slog man sig samman med andra trav- och galoppsällskap och byggde då i stället upp en synnerligen vackert belägen anläggning i de ljusa tallskogarna bara 1,5 kilometer från havet och nära La Palmyres stora zoo. Här anordnar man 15 tävlingsdagar per år. I år kan du njuta av dessa tävlingar mellan den 30 juni och den 21 september. Travhästarna springer här på en 1425 meter lång gräsbana. Och visst är det något alldeles speciellt med charmen på en fransk gräsbana: gemytlig stämning, hästar, gräsdoft, mycket folk och förtäring. 

  

Atmosfären på franskt grästrav bara måste upplevas. Se här vilken fin pålle i ledningen på banan i Chinon - Anders Lindqvist-tränade Quorus de Bomo trivs fint på gräs och är snabb från start. Här slutar vi tvåa i loppet.

 

Anders gör som bekant sitt bästa för att dela på sig men med allt trav i Frankrike får han förstås ibland nöja sig med en del rapporter per telefon. Direkt efter loppet i samtal med Anders var jag glad över att ha fått köra en trevlig amatörhäst på en mysig bana.

 

Travbanan i La Palmyre ligger bara 15 kilometer från en annan hamnstad, nämligen Royan. Den staden är en ypperlig nästa anhalt. Härifrån bör du ta en båttur och besöka havets Versailles som fyren Phare du Cordouan med sina 311 trappsteg upp till fyrlyktan kallas. Den byggdes för så länge sedan som mellan 1584 och 1611 och är den äldsta franska fyr som fortfarande används. Den är sagolikt vacker att beskåda där den står på en klippö i havet 7 kilometer från hamnen i Royan. Tiderna för båtturer med besök finner du här

 

Phare de Cordouan - Frankrikes äldsta fyr i funktion ses här vid lågvatten. 
 

Då har vi tagit oss ännu en bit söderut. I nästa inlägg ska vi välja väg för att ta oss vidare mot Bordeaux via de finaste vinslott- eller konjakdistrikten. Missa inte det!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sanna Elfving

Norrländska som bytt Höga kusten mot Atlantkusten för arbete som svensklektor vid universitetet i Bordeaux. Ger företräde åt svensk frukost men erkänner sig i övrigt tämligen svag för fransk kokkonst. Traskar gärna i berg, över sanddyner, genom medeltidsbyar och bland vinodlingar. Gillar språk, natur, djur, hästsport, snälla människor och rättvisa. Att bo på plats och tala språket ger en unik möjlighet att se landet inifrån. Detta gör att jag kan tipsa dig om både kända och okända sevärdheter, konstigheter, egna smultronställen eller bara små lustiga detaljer, ja allt sådant som år 2013 till trots inte redan finns på nätet. I min blogg finner du ibland också vardagsbetraktelser och aktuella händelser härifrån. Jag skriver i första hand om Bordeaux med omnejd, men då och då gör jag avstickare till andra platser i landet. Varmt och innerligt välkommen till min blogg.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela