Sannas eskapader

i Frankrike

Skriver mer snart!

Publicerad 2013-05-29 15:18:00 i Allmänt,

Så underbart pinsamt och absurt. Dagen började med att jag av en slump upptäckte att jag kan texten till introduktionsmelodin till Galenskaparnas Macken - utantill (olja rinner ur en tom butelj, utanför kör någon på en älg...). Men nej, jag ska inte berätta hur det gick till när jag insåg detta. Det får vara nog med skämmiga bekännelser för i dag.
 
I dag skriver jag egentligen bara för att säga att jag inte har glömt er kära läsare och att jag snart ska ta er vidare på resan genom sydvästra Frankrike. Det har dock varit lite mer fullt upp än vanligt den senaste tiden, dels på jobbet där studenterna håller på att ta sina språkcertifikat i svenska, dels på grund av mitt fritidsintresse naturstudier och så (förstås) ett besök på Solvalla under Elitloppssöndagen.
 
 
Min fantastiska hobby, biologistudier på distans, innebär att man under flexibla former och kostnadsfritt kan frossa i naturens alla under. Rekommenderas!
 
 
Positivt tänkande: före regnet var det sol på Solvallas stallbacke... Att bära riktiga solbrillor är viktigt. Det tycker både jag, Jos och övriga Timokofans från sydvästra Frankrike!

Apropå jobbet..., det är rörande så seriöst mina studenter arbetar. Och det är bara en tidsfråga innan Frankrike springer om Sverige vad gäller språkkunskaper. Endast i Bordeaux erbjuder universitetet studier i 12 språk utöver ordinarie utbildningar och många av kurserna är fullsatta. Vi har över 70 studenter som läser svenska, antingen som ett komplement eller som en del av ordinarie studier. Och franska ingenjörsstudenter får numera inte ut sin ingenjörsexamen utan godkänt resultat i utbildningens ingående kurs i engelska. De uppmuntras dessutom att läsa ett till språk utöver engelskan vilket gör att jag även undervisar några blivande ingenjörer i svenska. Erasmusstudier är omåttligt populärt och det finns inte platser till alla som vill åka på utbyte. Allt detta medan det endast finns 2 (!) sökande till nästa års lärarutbildning i franska i Sverige. Jag hoppas verkligen att detta inte ska behöva betyda att språkkunskaperna utöver engelska (som i sig är sämre än vi själva tror) minskar. Den glädje och nytta man kan ha av att lära sig kommunicera med människor på deras modersmål går nästan inte att beskriva. Man får nya vänner, lär sig förstå andra kulturer mer på djupet och lär sig andra sätt att se på saker.
 
Men..., jag skulle ju bara skriva för att säga att jag snart ska skriva mer. Det får därför räcka för i dag. Jag återkommer på söndag eftermiddag. Ha det fint så länge!
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Yvonne

Publicerad 2013-05-29 15:42:08

Härliga underbara Sanna

Postat av: Håkan, the one and only

Publicerad 2013-06-01 18:33:33

Haha, "Macken" är ju en kultserie om någon. En annan sång som etsat sig fast i mitt minne är den om husvagn... som man ju (tydligen) ska ha. :)

Svar: "I många år så var vi inte särdeles beresta.Vi hade vart i Askersund och pressbyrån i Gnesta."
Tihi, tihi.
Ja, kanske kommer The one and only's crib att bytas ut mot en lya på hjul en dag? Hälsningar från en tältfantast ;-)
Sanna Elfving

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sanna Elfving

Norrländska som bytt Höga kusten mot Atlantkusten för arbete som svensklektor vid universitetet i Bordeaux. Ger företräde åt svensk frukost men erkänner sig i övrigt tämligen svag för fransk kokkonst. Traskar gärna i berg, över sanddyner, genom medeltidsbyar och bland vinodlingar. Gillar språk, natur, djur, hästsport, snälla människor och rättvisa. Att bo på plats och tala språket ger en unik möjlighet att se landet inifrån. Detta gör att jag kan tipsa dig om både kända och okända sevärdheter, konstigheter, egna smultronställen eller bara små lustiga detaljer, ja allt sådant som år 2013 till trots inte redan finns på nätet. I min blogg finner du ibland också vardagsbetraktelser och aktuella händelser härifrån. Jag skriver i första hand om Bordeaux med omnejd, men då och då gör jag avstickare till andra platser i landet. Varmt och innerligt välkommen till min blogg.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela