Sannas eskapader

i Frankrike

Några synnerligen exklusiva varv och starten på en trav- och havresa

Publicerad 2013-04-19 11:22:00 i Hästsport,

Trots de 60 milen mellan Bordeaux och Paris tar sträckan bara tre timmar och en kvart med tåget om man tar det snabbaste. Av någon mystisk och okänd anledning kan detta få till följd att man som Bordeauxbo liksom bara "råkar" kliva på tåget mot Paris och att man sedan återigen "råkar" slinka in i pendeltåget för att slutligen hamna hos Anders och Ioana Lindqvist på travträningsanläggningen Grosbois. Där möts man alltid av de gladaste miner. Anders hem är så gästfritt att där aldrig blir gästfritt. Många gånger har jag dessutom haft turen att utöver gästfriheten ha ytterligare anledningar att åka dit och då menar jag amatörlopp. Allt har sin tid och jag kör inte lopp nu men det är roligt att tänka på travresorna och de speciella händelserna runt omkring. En dag hände det så att Anders berättade att han hade hittat ett passande amatörlopp till Rambo Crown. Jag fick givetvis en smärre chock och trodde inte mina öron. Vadå, köra Rambo, Rambo Crown? Rambo Crown är en enastående häst som hade haft toppfina framgångar. Med Anders dotter Johanna hade han till och med tagit flera segrar på nationalarenan Vincennes, även om han sedan behövt lite tid på sig för att komma tillbaka efter en olycka. Nu hade ju Anders två hästar i stallet med Rambo i namnet så jag tänkte ögonblickligen att det var den andre fine Rambo för inte kunde det ju vara möjligt att köra den Rambo i amatörlopp. Samtidigt så brukar ju vår folkkäre expertkommentator hålla tungan rätt i mun och han sa inte fel namn nu heller. Startlistan kom. Den såg egendomlig ut med mitt namn bredvid Rambos. Men Rambo själv såg lika stolt ut som vanligt där han med spetsade öron och fina stjärn i pannan vakade över stallet från sin box.


Det hela verkade mot alla odds vara sant för när lördagen kom lastade vi både Rambo Crown och Miss Sixty (som skulle starta med Johanna) och styrde kosan mot Mesley-du-Maine, en kommun som ligger tre timmar sydväst om Paris. Apropå odds så var loppet ett s.k. PMU-lopp med riksspel som sänds i franska hästsportkanalen Equidia. Vi behövde däremot inte känna så mycket press från spelarnas sida den här dagen och favoriten hette i stället Quel Grand Plessis. Efter värmningen med en riktigt, riktigt pigg och fin häst började det kännas mer verkligt än det sett ut på startlistan. Starten och stundens allvar närmade sig... Och så fin att köra han var! Tipptopp att vända upp och sedan flög han som en katapult till ledningen från tillägg medan favoriten fick en sämre start. Att köra en häst som Rambo ger en exklusiv känsla. Anders och Johannas beskrivning stämde in i minsta detalj hela loppet igenom, det var som att ha fått en teknisk manual förklarad för sig där det bara gällde att sköta spakarna i rätt ordning.

 

Rambo Crown körs i Norbert Janssens ägarfärger orange och vit. Efter start syns han snart komma farande till höger i bild.

 

En galopprisk fanns men av den märktes intet. Över mål kändes Rambo stark som en björn och stolt som en tupp. Han är utan tvekan den av alla hästar jag kört som legat på mest i slutet av loppet och över mål. Och inte nog med det - i kurvan efter mål var han helt och fullt inne på att fortsätta ett varv till... Det gick ju bara inte att hålla sig för skratt! Jag kan säga att känslan av att inte kunna få stopp på hästen över och efter mål är en sällsam upplevelse.

 

Rambo Crown pysslas om efter loppet i Mesley-du-Maine där han vann Prix de la Chalopinière på tiden 1.16.8 över 2875 meter den 16 juli 2011.

 

Mesley du Maine är en stor fin bana i länet Mayenne och gissa om den hädanefter hör till mina absoluta favoriter. Därifrån ska vi nu förflytta oss ännu längre åt sydväst för det är dags för en Sannakomponerad trav- och havresa i sydvästra Frankrike.

 

För att hitta datum för respektive travbanas travdagar och anpassa din rutt efter de dagar som passar just dig, skriv in namnet på travbanan du tänker besöka i rutan "Sélectionner un hippodrome" och klicka sedan på "ok" på den här sidan.

 

 Låt Les Sables d'Olonne inleda din resa.

 

Det är lämpligt att låta resrutten börja strax norr om regionen sydvästra Frankrike och sedan fortsätta söderöver. Efter ett dopp på de fina stränderna i Les Sables d'Olonne på Atlantkusten har du bara åtta kilometer till Hippodrome des Sables d'Olonne eller Hippodrome de la Malbrande i Talmont Saint Hilaire som den också kallas efter flytten 1970. Den här fina banan totalrenoverades åren 1996 och 1997 och firar 100-årsjubileum den 13 juli 2013, dagen före Frankrikes nationaldag. Så håll det datumet i minnet! Banan erbjuder många fina sommardagar och sena sommarkvällar med trav eller galopp och allehanda festligheter, i år mellan den 18 juni och den 25 oktober.

 

Alla datum och tider för tävlingsdagarna på Hippodrôme des Sables d'Olonne finner du här.

 

Sådärja, det var starten på en superb trav- och havresa. Den spännande fortsättningen följer i nästa inlägg (förutsatt att jag klarar mig oskadd från den kommande lekdagen med mina brorsbarn Arvid och Astrid på Örnsköldsviks lekland). Jag befinner mig nämligen i La Suède när jag skriver det här. 

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2013-04-24 10:50:12

Fantastiskt trevliga och läsvärda "artiklar" om jag får använda gammelsvenska. Ser fram mot fortsättningen på denna resa och andra framtida betraktelser.

Svar: Tack för det, så roligt att höra!
Sanna Elfving

Postat av: Eva-Lotta

Publicerad 2013-04-30 17:09:12

Hade verkligen velat vara med vid dina framgångar på travbanorna men du skriver verkligen bra och det är lätt att känna stämningen. Jack säger att detta skulle ha stått i ÖA

Svar: Verkligen hedrande med en sådan kommentar från en hund tillika flitigt anlitad och framgångsrik fotomodell. Vi tar och åker på trav tillsammans vid tillfälle eller när slottet är ert :-)
Sanna Elfving

Postat av: Sven Elfving

Publicerad 2015-05-06 15:51:42

Hej Sanna! Googlade och fann att du är på hugget. Roligt att läsa om dina eskapader och allt du sysslar med. Vi har just varit i stockholm hos Robert (om du minns din lekkamrat från Lycksele?) Tänkte ringa dig men det var inte så lätt som jag trodde! Hör gärna av dig. Kram
Sven.Elfving@comhem.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sanna Elfving

Norrländska som bytt Höga kusten mot Atlantkusten för arbete som svensklektor vid universitetet i Bordeaux. Ger företräde åt svensk frukost men erkänner sig i övrigt tämligen svag för fransk kokkonst. Traskar gärna i berg, över sanddyner, genom medeltidsbyar och bland vinodlingar. Gillar språk, natur, djur, hästsport, snälla människor och rättvisa. Att bo på plats och tala språket ger en unik möjlighet att se landet inifrån. Detta gör att jag kan tipsa dig om både kända och okända sevärdheter, konstigheter, egna smultronställen eller bara små lustiga detaljer, ja allt sådant som år 2013 till trots inte redan finns på nätet. I min blogg finner du ibland också vardagsbetraktelser och aktuella händelser härifrån. Jag skriver i första hand om Bordeaux med omnejd, men då och då gör jag avstickare till andra platser i landet. Varmt och innerligt välkommen till min blogg.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela