Sannas eskapader

i Frankrike

Pippi på fåglar

Publicerad 2013-04-02 00:21:00 i Allmänt,

Inte så många vingslag från Bordeaux, vid älven Leyres delta och utlopp i Arcachonbukten, ligger ett av vårt jordklots viktigaste fågelsträck. Där har man anlagt det 120 hektar stora fågelreservatet Parc ornitologique du Teich som i sin tur är en del av den regionala naturparken Les Landes de Gascogne som täcker 315 000 hektar av länen Gironde och Landes i sydvästra Frankrike.

 

 
Skedstorkarna är underhållande att titta på när de med pendlande halsar söker föda i vattnet.

I Frankrike finns naturskyddsområden i form av 6 nationalparker och 267 naturreservat (om man inte räknar med de utomeuropeiska territorierna). Dessa ska inte blandas ihop med de 46 regionala naturparkerna. Naturskyddsområdena är mestadels obebodda och tanken är att skydda och bevara naturmiljön i sitt naturliga tillstånd. De regionala naturparkerna däremot innefattar både skogar, landsbygd och samhällen. Även här vill man värna om och bevara värdefulla naturmiljöer, men det ska ske i kombination med landsbygdsutveckling och en ekonomiskt hållbar utveckling i området så att folk ska kunna bo kvar. Natur och kulturvärden används som resurser för bygdens utveckling, innovativ användning av naturresurserna uppmuntras och man strävar efter att uppvärdera platser med arkitekturala, historiska, kulturella eller botaniska värden. Varje regional naturpark upprättar en lokalt framtagen plan med målsättningar utefter sina behov. Insatserna kan handla om allt från att stödja jordbruket, skapa jobb och förhindra att affärer och service läggs ner till att göra miljön tillgänglig för allmänheten genom vandringsleder och friluftsaktiviteter. De regionala naturparkerna har därmed likheter med det svenska Landsbygdsprogrammet.

 

Fru Stork med två ungar. Bilden är från den 15 maj förra året.

För att återgå till fågelreservatet i Le Teich så är det alltså ett reservat i en regional naturpark. Eftersom det är beläget i gränslandet mellan skog, träskmark och hav kan man beskåda fåglar från flera olika habitat på en och samma relativt begränsade yta. Man har hittills observerat inte mindre än 312 olika fågelarter i Le Teich. Det rör sig om stannfåglar som ses året om, flyttfåglar som stannar för att häcka i reservatet innan de flyger vidare, flyttfåglar som rastar i reservatet under sin flytt samt flyttfåglar som övervintrar i reservatet.

 
En sådan här underbar syn kan man få se i Le Teich. Till vänster tre silkeshägrar, i mitten en stork och till höger en gråhäger. I vattnet syns några sothöns och om du tittar noga kan du också upptäcka en gräsand.

Reservatet är öppet 365 dagar om året. Öppettider och priser finner du här. Kikare är ett måste och går att hyra på plats. Från augusti till mars ser man mest fåglar när det är högvatten. De bästa tiderna på dygnet att beskåda reservatets fåglar under året hittar du här

Sothönan hör till de fåglar man inte kan missta sig på.

Reservatet erbjuder 6 kilometer gångstigar och 20 observationsplatser med tak från vilka man har goda möjligheter att komma nära och se de vilda fåglarna. Detta hindrar inte att man behöver både kikare och tålamod. En karta över området och dess observationsplatser finner du här

 

 

Det finns 20 observationsplatser med tak och gluggar där man kan sitta på bänkar och njuta av fågellivet.
 
Ett stort arbete har lagts ner på pedagogiska skyltar över de fåglar som kan tänkas synas från varje observationsplats. För den skull är det inte alltid enkelt att hitta rätt.
 
Några gravandshannar gör upp.

Reservatet ligger 50 kilometer väster om Bordeaux och det går massor med tågavgångar varje dag. Från Paris byter du i Bordeaux och resan tar allt som allt 4 timmar och 11 minuter, eller 34 minuter från Bordeaux. Kliv av i Le Teich. Reservatet ligger sedan på 15 minuters gångavstånd från tågstationen.

 

Om man tar sig tid att titta noga döljer sig det mest spännande kanske runt närmsta krök. Den här kattugglan var inte helt lätt att upptäcka.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sanna Elfving

Norrländska som bytt Höga kusten mot Atlantkusten för arbete som svensklektor vid universitetet i Bordeaux. Ger företräde åt svensk frukost men erkänner sig i övrigt tämligen svag för fransk kokkonst. Traskar gärna i berg, över sanddyner, genom medeltidsbyar och bland vinodlingar. Gillar språk, natur, djur, hästsport, snälla människor och rättvisa. Att bo på plats och tala språket ger en unik möjlighet att se landet inifrån. Detta gör att jag kan tipsa dig om både kända och okända sevärdheter, konstigheter, egna smultronställen eller bara små lustiga detaljer, ja allt sådant som år 2013 till trots inte redan finns på nätet. I min blogg finner du ibland också vardagsbetraktelser och aktuella händelser härifrån. Jag skriver i första hand om Bordeaux med omnejd, men då och då gör jag avstickare till andra platser i landet. Varmt och innerligt välkommen till min blogg.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela