Sannas eskapader

i Frankrike

Punch på franska, vin, vatten och oväntad kyld champagne

Publicerad 2013-04-14 06:30:00 i Hästsport,

Av Frankrikes enorma travutbud besöker svenskarna till att börja med banorna i Paris, Nice och Normandie. Och visst är det naturligt, men..., varför inte ändra färdväg och besöka någon av de 51 trav- och galoppbanorna i sydvästra Frankrike och samtidigt se massor av spännande saker på vägen?

 

Via några anekdoter om mina franska fyrfota vänner och amatörlivet i Frankrike ska jag i ett par inlägg framöver försöka koppla samman trav och resor och därmed ge dig lite hjälp på traven om hur du hittar intressanta ställen att besöka.

 

Att åka på trav i Frankrike ger tillfälle att se sig om i landets alla sex hörn. Ja, Frankrike har ju det...

I det stora travlandet Frankrike körs varje år mer än 860 amatörlopp (varav 26 av dem är montélopp). Fransmän som inte sysslar med trav ser oftast frågande ut när de hör termen "amateur" utan något tillägg. För dem är ordets främsta betydelse nämligen "någon som tycker om något", t.ex. en amateur de chocolat (en chokladälskare), en amateur de vin (en vinälskare) etc. En amateur d'art är ett särskilt begrepp om en person som tycker om konst men som inte själv målar. En amateur i travsammanhang å andra sidan är en person som själv utövar sporten och tävlar med amatörlicens (och i allra högsta grad tycker om hästar). Däremot lever inte amatören på sin sport utan utövar den som en hobby till skillnad från lärlingar och proffs som har sporten som yrke. Enligt franska Centre National de Ressources Textuelles et Lexicales, ung. Terminologicentrum, kommer ordet amateur ursprungligen från latinets amator, vilket mycket riktigt betyder "någon som tycker om / älskar något" (i enlighet med det motsvarande verbet aimer). Betydelsen "idrottsman som utövar en sport utan att ha det som levebröd" kom långt senare och faktiskt kom den till franskan som låneord från engelskan, som dock dessförinnan, på 1700-talet, hade lånat ordet av franskan.

 

Efter en etymologisk studie av ordet amatör råder det ingen tvekan om att det är det ideala ordet för oss travamatörer; vi tillbringar fritiden med att utöva en sport med de hästar vi tycker så mycket om. Och titta bara så alldeles, alldeles underbar min fina fyrfota vän Punch är! Bilden är tagen efter ett lopp på gräsbanan Jallais.

 

Helgerna under mitt första Bordeaux-år tillbringades nästintill konstant antingen hemma på Richard William Denecheres gård eller med hans stall på travresor. Monsieur Denechere har en av de digraste meritlistor man kan tänka sig inom fransk travsport. Hans sex "Sulky d'or" innebär att han blivit kuskchampion i Frankrike hela sex gånger. Han är också mycket känd som ständig följeslagare, deluppfödare, tränare och kusk till Fan Idole, stoet som slog Varenne. Ballerinan från sydväst som hon kallades på grund av sina oerhört vackra travrörelser fick rekordet 1.09.8 och var på sin tid världens snabbaste sto. Här kan du se Richard och Fan Idoles fenomenala prestation när de vann Prix de France 2002. Vill du se Monsieur Denechere köra lopp så är det ytterligare en anledning till att bege sig till sydvästra Frankrike, Richard är nämligen still going strong trots att han närmar sig 70 (och därmed pensionsåldern som kusk) nästa år. I eftermiddag kör han till exempel fyra hästar på banan i Agen.

 

Richard William Denechere befinner sig aldrig långt från en sulky.

 

Travbanan Bordeaux - Le Bouscat ligger i kommunen Le Bouscat som gränsar till Bordeaux.
 
Trots att jag hamnade i vinstaden Bordeaux och gärna suttit bakom en springare vid namn Punch är det flera riktiga vattenstäder som har kommit att bli särskilt tursamma inom travet. Staden Saint Galmier, där Punch var så bussig och hjälpte mig att vinna mitt första lopp i Frankrike, är känd för sin enastående vattenkälla. Den ger ett mycket gott och nyttigt vatten som inte bara är rikt på kalcium och magnesium utan även har en helt naturlig kolsyrehalt. Ingen kolsyra tillsätts alltså utan alla de små pärlande bubblorna kommer på naturlig väg direkt från källan där vattnet tappas. Vattnet heter Badoît och får sina speciella egenskaper genom en tioårig process där det pressas upp till källan från 300 meters djup. När vi pratar om vatten måste givetvis också Vichy nämnas, en stad med en travbana som jag nog vågar påstå hör till en av Frankrikes i särklass allra vackraste. Ett ytterligare annat känt mineralvatten i Frankrike kommer från Vittel. Där finns en stor, härlig och gemytlig gräsbana där jag haft lyckan att få vara först i mål med den snärtiga lilla märren Peccadille som då tränades av min montémentor Philippe Masschaeles mamma. Peccadille är i skrivande stund inte lika nätt som då hon vann i Vittel, utan är rejält rund om magen där hon går i sin normandiska gröna hage och väntar föl med Kool du Caux. Spännande!

 

Philippe behöver förstås inte någon presentation för travfantasten men för mina andra läsare så kan jag berätta att Philippe Masschaele är montésportens (monté är travridning, dvs. trav med sadel i stället för sulky) utan motsvarighet främste föregångare. Han var den som på allvar började använda och få framgång med ett nytt sätt att rida monté, en jockeyinspirerad stil med korta läder som skiljer sig markant från den föregående traditionella montéridstilen med långa läder och lättridning (med lättridning menas att ryttaren sitter ner och står upp om vartannat i den tvåtaktiga gångart som trav är). När ryttaren kommer i perfekt harmoni med hästens rörelser i den nya montéridstilen kan det gå riktigt fort. Jag var en gång skötare åt den gotlandsfödde travaren Rocky Kim, en lika stark som flott häst och som i Anders Lindqvists träning blev en aktad montéhäst på högsta nivå i Frankrike. Rockys ordinarie ryttare, en viss J M Bazire, hade en egentränad häst till start i Prix de Cornulier år 1998 och kunde därmed inte rida Rocky det året. Anders hade fått upp ögonen för den då relativt okände belgaren Philippe Masschaele och det blev Philippe som år 1998 fick rida Rocky Kim i Prix de Cornulier, världens största montélopp på Vincennes i Paris. Jag fick på så sätt träffa Monsieur Masschaele redan innan han slog igenom och senare blev det åtskilliga turer till honom för travridningsträning.

 
   

Tillbaka till vatten och Punch... Tro inte att Punch automatiskt för tankarna till drycken här i Frankrike, nej, ordet punch har två olika betydelser beroende på uttal, uttalet [pœnt∫] återfinns i uttrycket avoir du punch som betyder att vara effektiv, dynamisk. För att syfta på drycken måste du uttala [pɔ̃], alltså tre ljud: p, nasalt å-ljud och (som sj i sjunga). För dig som inte pratar franska kan det här vara lite knepigt och därför är en förklaring på sin plats. Det är så att franskan har fyra vokalljud (œ, o, ɛ och a) som kan "nasaliseras" och bilda egna betydelseskiljande fonem. Man uttalar en nasalvokal genom att sänka gomseglet så att luftströmmen kan passera genom både munnen och näsan. När det görs på rätt sätt vibrerar det litegrann i näsan. I svenskan finns inte dessa nasala vokaler men de måste läras in om du vill att fransmännen ska förstå dig. Skriv in un bon vin blanc (ett gott vitt vin) här, välj någon av de franska rösterna (Bruno är tydligast) så kan du enkelt öva de fyra franska nasalljuden.

 

Punch (tränad av Anders Lindqvist) och jag när vi vinner ett amatörlopp i Lisieux i juli 2011.

Nu när ni kan uttala Punch efter konstens alla regler ska jag berätta att han är en helt fantastiskt fin häst med många kvaliteter. Dessutom är han riktigt intressant att köra eftersom han gillar att köras efter humör genom hela loppet. Detta ger kusken en fin lektion och påminnelse om att man måste ta och ge när man jobbar tillsammans. En av många roliga dagar med Punch var travresan till Neuillé-Pont-Pierre, en 1100 meter lång sandbana i vänstervarv. Den här fina lilla banan ligger i ett område som fullständigt kryllar av makalösa slott. Bara 36 kilometer från banan ligger till exempel det välkända Château royale d'Amboise med sin helt otroliga utsikt över Loiredalen.

 

Dagen till ära skulle avverkas över långa 3000 meter och dessutom med 25 meters handikapp för Punch' del. Banan Neuillé-Pont-Pierre är en smal bana och 25 meter före oss startade åtta hästar medan vi var fem ekipage på tilläggsfållan. Avgör själv om Punch gör skäl för namnet genom att se loppet här.

 

Tjohooo! Punch a du punch! Bilden är från målgången i Neuillé-Pont-Pierre.
 
I Frankrike skålas det gärna i bubbel efter en travseger. Efter loppet i Neuillé-Pont-Pierre med Punch kommer min andra fina amatörhäst Peccadilles ägare jublande och otroligt glad i hågen för att gratulera - med en champagneflaska han i smyg hade haft med sig till banan... - och inte nog med det - han hade dessutom ställt den på kylning i sin kylbag redan före loppet...! Varken jag eller Punch' ägare, engelske Berry, hade tagit ut segern i förskott såsom denne supporter så gissa om vi blev paffa... - men glada förstås!
 
 
I nästa inlägg ska jag berätta om när jag fick möjlighet att köra en så bra häst att jag fortfarande inte trodde att det var sant trots att jag såg det svart på vitt i startlistan. Och så blir det lite tips om hur man kan kombinera trav och hav på bästa tänkbara sätt i den mest gastronomiska delen av alla Frankrikes regioner, nämligen sydvästra Frankrike, det otroligt fina Sud-Ouest. På återseende!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sanna Elfving

Norrländska som bytt Höga kusten mot Atlantkusten för arbete som svensklektor vid universitetet i Bordeaux. Ger företräde åt svensk frukost men erkänner sig i övrigt tämligen svag för fransk kokkonst. Traskar gärna i berg, över sanddyner, genom medeltidsbyar och bland vinodlingar. Gillar språk, natur, djur, hästsport, snälla människor och rättvisa. Att bo på plats och tala språket ger en unik möjlighet att se landet inifrån. Detta gör att jag kan tipsa dig om både kända och okända sevärdheter, konstigheter, egna smultronställen eller bara små lustiga detaljer, ja allt sådant som år 2013 till trots inte redan finns på nätet. I min blogg finner du ibland också vardagsbetraktelser och aktuella händelser härifrån. Jag skriver i första hand om Bordeaux med omnejd, men då och då gör jag avstickare till andra platser i landet. Varmt och innerligt välkommen till min blogg.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela