Sannas eskapader

i Frankrike

En saga som är sann hos Asterix förfäder

Publicerad 2013-01-11 19:22:00 i Historia,

Frankrike fascinerar. Och det är inte bara baguetterna som gör det. Förutom att här finns annat bröd så kan du också hitta champagne, konst, hisnande historia, böljande vinodlingar, höga berg och djupa dalar, milsvida stränder med eller utan vågor, otaliga sagolikt vackra medeltida slott med tinnar och torn - och irriterande strejker och fransk byråkrati. Denna osaliga blandning ger en speciell stämning, ja helt enkelt Den franska atmosfären. Du vet att du är i Frankrike när du kommer på dig själv med att gnugga dig i ögonen, nypa dig i armen och tro att du rest bakåt i tiden...

 

Medeltidsbyn La Roque-Gageac. Nyp dig i armen.

 

Jag bor alltså i Bordeaux, en stad som ligger 60 mil sydväst om Paris. 

 

Bordeaux kallas ibland också Port de la lune, ung. Månhamnen, på grund av den halvmåneform som floden Garonne bildar där den flyter fram genom staden. Det är inte för inte som 1 810 hektar av stadskärnan är världsarvsklassad av Unesco med omdömet "stad av universellt och extraordinärt värde". Bordeaux har en enhetlig och enastående vacker klassisk och neoklassisk arkitektur, ett världsvida renommé som vinets huvudstad och en över tvåtusenårig betydelse som hamnstad. Dessutom bidrog staden med idéer före och under Upplysningstiden, främst genom stora författare och politiska filosofer som Montaigne och Montesquieu som, ja, du gissade rätt, bodde i just denna stad. Och runt allt detta - vingårdar, vingårdar och vingårdar. Med sin bländande arkitektur ser staden ut som ett smycke som lagts ut i det 120 000 hektar stora område som vinodlingarna utgör. Lägg därtill närheten till både hav och stora skogar och du börjar kanske ana den gemytliga känslan i staden och dess omgivning.

 

Vy över Pont de Pierre och några av de vackra fasaderna i Bordeaux, sedd från högra sidan av floden.

 

Bordeaux utgör tillsammans med de kringliggande kommunerna den 6:e största tätortsregionen i Frankrike med sina sammanlagt 719 489 invånare (siffror från folkräkningen 2008, enligt Bordeaux stads hemsida).

 

 

Bordeaux har en mycket lång och spännande historia. Burdigala, som var dess antika namn, grundades redan på 300-talet f.Kr. då det galliska folket Bituriges Vivisques slog sig ner på denna för handeln så strategiska plats. Via floden Garonne kunde fartygen komma in från Atlantkusten till en skyddad plats och dessutom fortsätta långt via flodsystemet. På så vis byggdes ett viktigt handelscentrum upp. Tenn från Bretagne och koppar från Spanien till den tidens viktiga bronstillverkning kunde bytas mot Akvitaniens vete, trä, harts och senare, förstås, vin. Du som kan din Astérix vet hur gallerna stred mot Caesar. I verkligheten resulterade dessa strider i att Burdigala från år 56 f.Kr. kom att tillhöra det romanska riket.

 

Huruvida gallerna stred eller anslöt sig mer fredligt till romarna har jag hittat varierade uppgifter om. På den just nu aktuella utställningen Gallernas tid. Akvitanien före Caesar på Musée d'Aquitaine i Bordeaux förklarar man i alla fall att Julius Caesar inte lyckades besegra det starka galliska folket förrän han till slut tog till list och stängde av vattentillförseln till Burdigala.

 

I Bordeaux finns faktiskt en lämning kvar ända från romartiden, nämligen ruinerna av amfiteatern Palais Gallien. Guidade visningar brukar göras sommartid, från den första juni till den sista september. På Musée d'Aquitaine  berättas sydvästra Frankrikes historia med hjälp av arkeologiska fynd. Där kan du även beskåda en Herkulesstaty i brons från romartiden.

 

 
Palais Gallien byggdes redan på de gamla grekernas tid men i Bordeaux och inte i Grekland

 

Detta var allt för denna gång. I senare inlägg berättar jag vidare om Bordeaux fängslande historia. Nästa blogg kommer att handla om den härliga dag i höstas då jag beslöt mig för att gå till botten med det här med vintillverkning och deltog i vinskörden på en vingård utanför Bordeaux.

 A bientôt!

/Sanna

 

Hitta platserna i inlägget:

Musée d'Aquitaine: Adress: 20, cours Pasteur. Spårvagn B, kliv av vid hållplats Musée d'Aquitaine.

Palais Gallien: Adress: rue du Docteur Albert Barraud. 1,2 km promenad från centrum eller buss 5 mot Taillan La Boétie från hållplats Tourny i centrum. Kliv av vid hållplats Martin.

 

 

Kommentarer

Postat av: Nettis

Publicerad 2013-01-12 00:14:21

Å, Sannis vad spännande med en blogg, kommer nog att resa till Frankrike framöver... Jag kommer nog att bli jättesugen, nu när man kan följa din blogg.
Fantastiskt att du vill dela med dig av dina upplevelser...
Hoppas att allt är kanon bra me dej, miss you my friend..
Kramar från lilla mig

Svar: Kära Nettis, saknar dig också, ditt härliga skratt och din väna stämma :-) En så'n ära att du blev den första som kommenterade min blogg. Välkommen till Frankrike. Kram Sanna
Sanna Elfving

Postat av: Annelie

Publicerad 2013-01-13 22:04:45

Åh Sanna, vad underbart att du gjort slag i saken och börjat blogga om Bordeaux! Du är så duktig på skriva och det finns ingen bättre guide än dig om man vill se sig kring i Bordeaux, det kan jag intyga! Minns med glädje alla resor till dig i Frankrike, det är helt fantastiskt allt du har tagit med mig på och visat mig! Önskar dig lycka till med bloggen, jag kommer att följa den med intresse och längtan till dig och Bordeaux. Massor av kramar underbaraste Sannis <3 /Annelie

Svar: Med sådant drömbesök är det sannerligen inte svårt. Längtar tills vi ses, hoppas på snart, snart, snart!! Kram!
Sanna Elfving

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sanna Elfving

Norrländska som bytt Höga kusten mot Atlantkusten för arbete som svensklektor vid universitetet i Bordeaux. Ger företräde åt svensk frukost men erkänner sig i övrigt tämligen svag för fransk kokkonst. Traskar gärna i berg, över sanddyner, genom medeltidsbyar och bland vinodlingar. Gillar språk, natur, djur, hästsport, snälla människor och rättvisa. Att bo på plats och tala språket ger en unik möjlighet att se landet inifrån. Detta gör att jag kan tipsa dig om både kända och okända sevärdheter, konstigheter, egna smultronställen eller bara små lustiga detaljer, ja allt sådant som år 2013 till trots inte redan finns på nätet. I min blogg finner du ibland också vardagsbetraktelser och aktuella händelser härifrån. Jag skriver i första hand om Bordeaux med omnejd, men då och då gör jag avstickare till andra platser i landet. Varmt och innerligt välkommen till min blogg.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela