Sannas eskapader

i Frankrike

Snö + skor = snöskor

Publicerad 2013-01-25 18:22:00 i Vintersport,

En friluftsaktivitet som är mycket stor och populär i Frankrike är snöskovandring i något av bergsmassiven. Inte att undra på för det är som balsam för både kropp och själ och en enkel match att lära sig. Snöskor är också ett bra alternativ till skidor när terräng och snöförhållanden gör det svårt att dra spår. De svåraste turerna kräver mycket god fysik och uthållighet men svårigheten och turernas längd kan lätt anpassas efter förmåga. Tycker du om att röra på dig ute i det fria är detta kanske något för dig.

 

I december tillbringade jag en vecka med daglig snöskovandring i den regionala naturparken Chartreuse i franska Alperna. Har du inte provat på så kanske min berättelse kan komma till pass. Lån av snöskor brukar ingå i organiserade vandringar med guide. Börja med att spänna fast dina (varma och vattentäta) vandringskängor i snöskorna och vips har du fått en större yta att gå på (eller med, för den delen) som gör det möjligt att gå på snön utan att sjunka ner, eller i alla fall utan att sjunka ner för djupt. På franska heter snöskor raquettes de neige, dvs. "snöracketar" och förr såg snöskor faktiskt ut som tennisracketar i trä. I dag har de flesta modeller timglasform och är gjorda av plast. Men är det inte otympligt att lyfta omkring på stora plattor? Ser man inte ut som Kalle Anka i gångstilen? Inget fel på ankfötter men nej, du behöver inte lyfta hela snöskon när du går. Hälen kan nämligen följa med och röra sig uppåt när du går tack vare en ledad överplatta samtidigt som den undre stora plattan, den s.k. bärighetsplattan, släpar under foten. Isdubbar under snöskorna ger bra fäste på is och skare. I branta uppförsbackar kan man fälla upp byglar under hälarna så att de kommer upp. På så vis blir lutningen mindre påfrestande för vader och vrister. Rätt teknik i nedförsbackar lärs snabbt in. Luta dig lätt framåt när du går nedför så att vikten på snöskon fortfarande hålls vinkelrätt mot underlaget. Det känns måhända lite bakvänt i början, men försök slappna av och lita på att du faktiskt inte halkar. Det fungerar bra även när du går nerför branta partier och oländig skogsterräng. Och stavarna hjälper dig att hålla balansen. Stavarna används för övrigt under hela vandringen och tjänar också till att fördela muskelansträngningen. Stavarna bör vara något kortare än rekommenderad längd för slalomåkning.

 

 

 

Ja, sedan hä' ä' bar' å' gå! Gå och gå, trampa på, stava på, upp och ner. Många muskler får arbeta, även hjärtat. Snöskovandring är en jättebra träningsform som samtidigt är relativt skonsam. Och en stor och mycket frisk dos friskluft får man på köpet!

 

Det är en rent berusande känsla att sätta foten på en alldeles orörd fluffig vit madrass av snö, känna att det bär och bara kunna gå ut över vidderna. Och den bästa känslan, den man får när man har kommit upp till dagens mål och blickar ut över den vidunderliga utsikten..., den är mäktig. En storslagen vy utan mänsklig påverkan. Känslor av total frihet. Grönt nere i dalen, kritvit snö över bergsmassivet.


 

I dag är naturens hälsobringande effekter självklara för de flesta av oss, men kanske vet inte alla exakt vad det är som händer när vi till exempel vandrar i naturen. Forskare (se t.ex. miljöpsykologerna Rachel och Stephen Kaplans forskning) har kommit fram till att vi människor har två sätt att hantera alla sinnesintryck som når hjärnan. Vi gör det med antingen riktad uppmärksamhet eller med spontan uppmärksamhet. I vardagen använder vi den riktade uppmärksamheten och det tar mycket energi. Vardagens enorma mängd sinnesintryck kan därför leda till mental utmattning. I naturen finns i stället mest vilsamma sinnesintryck, sådana som kan hanteras med den spontana uppmärksamheten. När vi vistas i naturen får vi mental vila och återhämtning. Vi säger att naturen verkar läkande på oss.

 

Men hur bra naturen än är för hälsan, så kan snö och berg innebära fara. Laviner är inte att leka med. För den som liksom jag inte kan alla säkerhetsåtgärder och all säkerhetsutrustning utan och innan så är en utbildad och erfaren guide ett måste. En bra guide kan också ge resan ett mervärde med sin kunskap om traktens traditioner och natur. I mina länkar till höger hittar du broschyren Turism i Chartreuse. Den är på engelska och där hittar du din guide men också adresser till researrangörer, sevärdheter, restauranger och all annan information du behöver.

 

Några praktiska råd vid snöskovandring: Att klä sig enligt flerlagersprincipen är väldigt viktigt - av och på med kläder hela tiden beroende på ansträngningsgrad och väderlek. Regeln är att försöka ta av sig innan man börjar svettas och likaså att ta på sig innan man börjar frysa. Snödamasker eller gaiters är bra att ha för att förhindra att få in snö i kängorna. Att ha precis rätt storlek på kängorna är mycket viktigt. För stora kängor ger dig lätt skavsår och blåsor men också ont i tårna när du går nerför. För små kängor försämrar blodcirkulationen och man blir köldkänslig. Och tänk på att dricka ofta, helst innan du blir törstig.

 

Chartreuse är en regional naturpark och sådana finns (ännu) inte i Sverige. I kommande inlägg förklarar jag vad en regional naturpark är. Jag kommer också att berätta mer om vad som finns att se i Chartreuse.

Kommentarer

Postat av: maggan

Publicerad 2013-01-26 01:31:08

Kära Sanna vad Du är duktig på att berätta,det känns som man är med dig.Kram maggan

Svar: Å Maggan, vad härligt om ni är med mig via bloggen! Stor kram
Sanna Elfving

Postat av: Håkan

Publicerad 2013-01-28 12:07:02

Vilken suverän berättelse! Snö möter Sko, och sen levde de unga tu lyckliga i alla sina dar. Dock väntade jag förgäves (tror jag, trots förekomsten av ord som "berusande") på en, måhända liten men likväl klar, ordflört med den blötare formen av Chartreuse. ;)

Svar: Hallåjsan Håkan! Vilken perfekt sammanfattning, hihi :-) Jag återkommer i senare inlägg med mer om både Chartreuse (inklusive munkar och deras drycker) och regionala naturparker...
Sanna Elfving

Postat av: Eva-Lotta

Publicerad 2013-01-29 17:01:18

Det verkar helt underbart att vandra med snöskor, som ett mellanting av fjällturer på skidor och fjällvandring här hemma i svenka fjällen. Man blir sugen att prova på.

Svar: Ja, visst är det som en härlig mix av vandring och skidtur i fjällen. Och du..., en eller två fina vovvar med på turen förhöjer upplevelsen :-)
Sanna Elfving

Postat av: Annelie

Publicerad 2013-01-30 00:43:22

Det ser fantastiskt härligt ut!:) Visste du att det anordnas olika snöskorace runtom i världen, där deltagarna, allt utifrån om de är vanliga motionärer eller på elitnivå, springer/går ett lopp på snöskor! Nu i helgen var det ett sådant lopp i Rättvik (6 alt. 10 km. utifrån nivå), där man förövrigt kommer att hålla VM i snöskorace nästa år! I Italien brukar det tydligen ordnas lopp med tusentals deltagare. Jag visste inte att det var så populärt att det fanns tävlingar i det, haha :) Läste också att Frankrike är den moderna snöskons hemland och att det är den näst största vintersporten efter alpint där!:) Jag tycker dock att snöskovandring som du gjorde låter bra mycket trevligare än att springa en tävling i dessa skor;)Låter verkligen som en härlig naturupplevelse, och jag är så glad att du fick uppleva den, finaste Sanna!:)Stor varm kram!

Svar: Tack snälla Annelie för denna utmärkta kompletterande information! Guiderna pratade en del om tävlingar, även om vi koncentrerade oss på att gå, kort och gott (gått). Hmmmm, det där i Rättvik låter spännande..., kanske vore det något...:-) Tävling och naturupplevelse i ett :-) Får GÅ vidare med de funderingarna...:-) Stor varm kram tillbaka!
Sanna Elfving

Postat av: Hanna Lindgren

Publicerad 2013-02-04 18:47:46

Men så roligt att läsa om dina upplevelser Sanna!! Härligt:-) sitter på tåg nu men längtar ju bara ut till snö och frisk luft! Hoppas du har det bra! Kramar!!

Svar: Förstår dig, tågresor är särskilt sakna-snö-och-friskluft-framkallande. Verkligen roligt att du läst min blogg Hanna. Massor med varma kramar, hoppas du snart kommer ut i snön...:-)
Sanna Elfving

Postat av: Nettis

Publicerad 2013-02-05 14:39:58

Åååååååååååååå va jag blir avis... Vilka helt otroliga upplevelser du får uppleva..
Frankrike är ju helt klart ett land att upptäcka! det har jag förstått nu!
Har haft dig i mina tankar, vi var ju på middag i veckan en "del" av det gamla gänget, dock saknades vissa viktiga personer i pusslet... Många Kramar till dig fina vän

Svar: Fina Nettis, jag blir alltid varm inombords av att tänka på dig. Hoppas att ni åt något riktigt gott från mig :-) Massor, massor av kramar
Sanna Elfving

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sanna Elfving

Norrländska som bytt Höga kusten mot Atlantkusten för arbete som svensklektor vid universitetet i Bordeaux. Ger företräde åt svensk frukost men erkänner sig i övrigt tämligen svag för fransk kokkonst. Traskar gärna i berg, över sanddyner, genom medeltidsbyar och bland vinodlingar. Gillar språk, natur, djur, hästsport, snälla människor och rättvisa. Att bo på plats och tala språket ger en unik möjlighet att se landet inifrån. Detta gör att jag kan tipsa dig om både kända och okända sevärdheter, konstigheter, egna smultronställen eller bara små lustiga detaljer, ja allt sådant som år 2013 till trots inte redan finns på nätet. I min blogg finner du ibland också vardagsbetraktelser och aktuella händelser härifrån. Jag skriver i första hand om Bordeaux med omnejd, men då och då gör jag avstickare till andra platser i landet. Varmt och innerligt välkommen till min blogg.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela