Sannas eskapader

i Frankrike

Vindruvor i sikte

Publicerad 2013-01-13 23:29:00 i Vinskörd,

Då var det dags. Mitt livs första vinskörd. Den smala, slingrande vägen går genom ett lätt kuperat mosaikliknande landskap med rader av vinrankor så långt ögat kan nå. Det är den 7 oktober och vinrankornas gröna blad har börjat skifta i de vackraste höstfärger och morgondimman sveper slöjlikt över landskapet. Solen håller på att gå upp och det skira ljuset blir som en genomskinlig ridå framför de klara färgerna i bakgrunden. Då och då passerar jag små byar med stenhus. Bara någon enstaka människa syns till. Såklart, det är ju söndagsmorgon i Frankrike.

 

Efter 50 kilometer och en timmes färd är jag framme i Blasimon och Château La Peyraude. På gården välkomnas jag av Jean-Luc och Christelle, vinodlarparet som jag stiftade bekantskap med på en gastronomimässa tidigare under året.

 

Gården ligger i Entre-deux-mers, ett av många delområden i Bordeaux stora vindistrikt. Namnet Entre-deux-mers syftar på läget mellan floderna Garonne och Dordogne.

 

På gården är det full rörelse och ett 40-tal personer är snart på plats. Efter en stärkande kaffekopp tycks jag inte ensam om att ha arbetslusten på topp. Vi klättrar upp och trängs på traktorflaken och det bär iväg ut på ägorna. Det är viktigt att komma iväg tidigt för att kunna jobba så mycket som möjligt medan luften är sval. Eftermiddagssolen är fortfarande varm här i början av oktober.

 

 

Bordeauxviner görs inte av en enda druvsort utan av en blandning av två eller flera druvor. Denna vingårds röda viner görs av Cabernet sauvignon och Merlot. Merlot mognar tidigare av de två och det var den som skulle plockas denna dag. Många vingårdar använder vinskördetröskor nu för tiden. På detta sätt kan man förstås tjäna tid och därmed pengar. Manuell skörd ger dock fortfarande ett bättre urval av druvorna. För att få bättre kvalitet på frukten plockas därför allt för hand på Château La Peyraude.

 

Sekatörer och hinkar delas ut i en hast och det är bara att sätta igång. Arbetet delas upp på plockare och bärare. Plockarna klipper av druvklasarna med sekatören och fyller sina hinkar som sedan töms allteftersom i bärarnas stora gula korgar. Korgarna bärs på ryggen med breda band likt axelbanden på en ryggsäck. Två och två är man som plockar på varsin sida om raden. Ranka för ranka betas av, rad för rad. Jag gissar att det för en säsongsarbetare är en fördel om ens plockarkompanjon har förmåga till trevliga konversationer... - de tillbringar ju dagarna i ända tillsammans. Hursomhelst är det hårt arbete som gäller och en hel säsong här är inte platsen att vara på för den otränade. Beroende på vinrankans höjd innebär arbetet att man ständigt böjer sig ner och reser sig upp, sitter hopkrupen eller står på knäna för att komma åt att klippa av klasarna. Det är mycket viktigt att se sig för och noga välja ut endast de friska druvorna. .

 

Vinskörd, ett så tokigt namn egentligen, vore inte vindruvsskörd en bra mycket bättre benämning?

 

Det kan inte hjälpas att några druvor råkar hamna i munnen då och då. Alla druvor som odlas på en vinodling är inte goda att äta som frukt men dessa är ljuvligt söta och välsmakande. Ja, när jag tänker efter är de nog de godaste druvor jag någonsin smakat. Kan det bero på att svetten börjat droppa i pannan? 

 

Mannen som bär korgen på "min" rad är lång som en stör och kraftigt byggd. Jag tänker att det här med att vara druvbärare kanske vore något för mig att prova på. Mannen ser lika förvånad som road ut när jag frågar om jag får byta av honom en stund.

 

 

Jag får veta att korgen är ofantligt tung när den är full av mogna druvor. Javisst, druvorna består ju till största delen av vatten, och korgen är stor. Nåväl, efter en stunds fundering räcker han mig korgen, eller "la hotte" som man säger på franska. Sedan vakar han noga så att plockarna inte fyller korgen för tung. Nu är det min tur att gå runt och låta plockarna tömma sina hinkar, att klättra upp på stegen och att tömma druvorna i flaket.

 

Korgen är tung och bredaxlade Sannas axlar är tydligen inte så breda som hon tror. Inte tillräckligt breda för att fylla ut banden i alla fall, och oooops, innan tekniken befästs kan det gå så här.

 

Vill du också prova på att plocka druvor? Vissa gårdar tar ibland emot turister för att visa hur skörden går till. När skördetid närmar sig ger exempelvis Turistbyrån i Bordeaux dig gärna tips på slott som anordnar sådana dagar. Däremot kan gårdarna inte bestämma de exakta dagarna för skörden så lång tid i förväg. Hur detta kommer sig tänkte jag berätta om i nästa inlägg.

 

 

Kommentarer

Postat av: Nettis

Publicerad 2013-01-14 14:50:38

Å så häftigt, att få vara med om druvplockning... Å vinet som ska tillverkas på den gården, går inte av för hackor du! gillar det skarpt.... Hi hi förstår att en å annan druva hamnade i din mage... Riktigt avis blir man, när man får läsa om dina härliga upplevelser.
Kramar till dig bästa vännen

Svar: Verkligen ett minne för livet :-) Å, vad roligt att du läser och följer med mig på upptågen :-) Undrar om du, Jenny och vovvarna skulle kunna använda vinodlingarna som agilitybanor också?? :-)
Sanna Elfving

Postat av: Annelie Svensson

Publicerad 2013-01-16 12:40:04

Sanna, du skulle passa ypperligt även i Ungern en fin höstdag. Hos oss ingår även gulashsoppa kokad över öppen eld. Ikväll är det träning av kusarna som gäller. Ha det gott!
Annelie

Svar: Men hej Annelie! Det låter verkligen gemytligt med vinskörd och gulaschsoppa i Ungern hos er, mmmm....! Har och har haft så härliga kollegor därifrån också så jag är riktigt sugen på att åka. Lycka till med träningen ikväll! Kram
Sanna Elfving

Postat av: Sven Elfving

Publicerad 2015-05-06 16:07:53

OjOjOj vilka fina bilder. jag har ägnat en stor del av eftermiddagen att lösa och titta på dina alster.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sanna Elfving

Norrländska som bytt Höga kusten mot Atlantkusten för arbete som svensklektor vid universitetet i Bordeaux. Ger företräde åt svensk frukost men erkänner sig i övrigt tämligen svag för fransk kokkonst. Traskar gärna i berg, över sanddyner, genom medeltidsbyar och bland vinodlingar. Gillar språk, natur, djur, hästsport, snälla människor och rättvisa. Att bo på plats och tala språket ger en unik möjlighet att se landet inifrån. Detta gör att jag kan tipsa dig om både kända och okända sevärdheter, konstigheter, egna smultronställen eller bara små lustiga detaljer, ja allt sådant som år 2013 till trots inte redan finns på nätet. I min blogg finner du ibland också vardagsbetraktelser och aktuella händelser härifrån. Jag skriver i första hand om Bordeaux med omnejd, men då och då gör jag avstickare till andra platser i landet. Varmt och innerligt välkommen till min blogg.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela