Sannas eskapader

i Frankrike

Stora teatern i Bordeaux - ett mästerverk

Publicerad 2013-07-29 15:58:00 i Allmänt,

Staden Bordeaux är bara så obeskrivligt vacker. Att stå framför Stora teatern och vara omgiven 1700-talsbyggnadernas majestätiska fasader är en mäktig upplevelse. Stora teatern räknas förresten som arkitekt Victor Louis vackraste skapelse och uppfördes år 1780 på den plats där det gallo-romanska monumentet Piliers de Tutelle en gång stod på 200-talet e.Kr. Självaste Parisoperan ska faktiskt ha inspirerats av Stora teatern i Bordeaux.
 
 

Enligt teaterns egen hemsida fick arkitekten Victor Louis uppbåda all sin talang för att åstadkomma detta "underverk av måttlighet, finess, harmoni, kraft, renhet, elegans och nobless". Själva teatersalongen åtnjuter en fantastisk akustik tack vare den omgivande trästommen.

 
Ovanpå teatern står tolv statyer, varav nio representerar muserna och de tre gudinnorna Venus, Juno och Minerva från antikens mytologi. Gästerna på lyxhotellet Hotel Regent mittemot teatern kan känna sig lagom uttittade...
 
 
Hotell Regent i Bordeaux mitt emot Stora teatern.
 

År 1846 kom ingenjör Adolphe Thiac på att man borde sänka marken runt teatern för att framhäva den  ytterligare. Man gjorde detta genom att gräva ur Place de la Comédie och bygga en yttertrappa till teatern. Därmed kom kolonnerna högre upp och man slapp risken för stötar mot dessa av förbipasserande vagnar.

 

För att fortsatt kunna visa upp teatern i dess allra bästa dager genomfördes en omfattande renovering av såväl  in- som utsida mellan åren 1989 och 1992. Tekniska experter och hantverkare specialiserade på fädernesverk hjälptes åt. Kostnaden blev 130 miljoner francs men gav ett fantastiskt resultat där man fick tillbaka teatern i ett näst intill ursprungligt skick inklusive dåtidens dekorationer. Man passade också på att anpassa det tekniska till dagens krav på utrustning.

 

Teatersalongen fick tillbaka sina ursprungsfärger blått och guld i och med renoveringarna mellan 1989 och 1992. Den här bilden tog jag på museernas senaste öppet hus-dag.

 

Ja, det finns mycket att lära sig om arkitektur och historia på en rundvandring i Bordeaux. Här avslutar jag en vandring med den kände TV-profilen och historikern Yves Simone. Stora teatern i bakgrunden.
 
 
På en bokmässa i våras träffade jag Naly Razakandraïbe, författaren till boken Bordeaux' hemligheter, en mycket läsvärd och speciell bok.

 

Den berömda spiraltrappan i Hôtel Boyer-Fonfrède, också den ritad av Victor Louis. Trappan är behaglig att gå i, så till den milda grad att det sägs att en ryttare en gång red uppför trappan ända upp till tredje våningen.
 
 
Interiör på första våningen i Stora teatern i Bordeaux.

 

 Som avslutning på dagens blogg, fikapaus på teaterkaféet.
 

Sista delen av travresan

Publicerad 2013-07-06 17:35:00 i Hästsport,

Sommaren har äntligen kommit och det är hög tid att skriva färdigt min trav- och havresa så att ni kan ge er iväg (eller fortsätta den redan påbörjade rutten).

 

Från Bourg sur Gironde är det bara 35 kilometer till travbanan Bordeaux Le Bouscat. Där har man uppehåll i juni, juli och augusti men du gör ändå bäst i att stanna till och besöka den magnifika staden Bordeaux med sina otroligt vackra 1700-talsbyggnader innan du åker vidare. Du kan förresten läsa lite om Bordeaux i ett av mina tidigare inlägg. 

 

Sex mil väster om Bordeaux, nära havet, ligger galoppbanan Béquet i kommunen La Teste-de-Buch. Detta lilla paradis bjuder på avslappnad stämning, vackra hästar och mycket grönska, ja faktiskt är både banunderlaget och publikplatserna av gräs. Sju kilometer innan travbanan kan du svänga in till Gujan Mestras och besöka ostronhuset, Maison de l'huître. Här kan du lära dig allt om ostron och i hamnen har du alla möjligheter att också provsmaka dem och det direkt från ostronodlarna själva. Ett utmärkt sätt att fira att du befinner dig i Frankrike!

 

Lyckans ost...ron! Mmmmm!! Ostron är av någon anledning allra godast ute vid havet.
 
 
Fiskehamnen i Gujan Mestras, ett ostronodlartätt område och (därför) en av mina favoritplatser.
 
 
Den gröna galoppbanan i lugn atmosfär nära havet - Hippodrome Béquet i La Teste-de-Buch inte långt från Bordeaux.
 
Allt är på gräs, även barnloppen...
 
En omåttligt populär travbana cirka fem mil söder om Bordeaux är Hippodrome la Bidane i Langon. I en oas bland vinodlingarna körs travtävlingar på en stor gräsbana. Gemytligare stämning på en travbana får man leta efter. I år håller man dock på att renovera vilket gör att nästa tillfälle att besöka banan inte blir förrän under våren 2014, allt enligt dagsfärska rapporter. Trav eller inte, i staden Langon finns på adressen 95, cours du Général Leclerc gourmetrestaurangen Restaurant Claude Darroze för dig som vill kosta på dig en riktigt lyxig middag. Restaurangen är dessutom vida känd för sitt vinsortiment. Tre olika menyer med trerätters finns att välja på och priserna för dessa ligger mellan 42 och 82 euro. Familjen Darroze är välkända inom gastronomins Frankrike så låt dig väl smaka. Här erbjuds även övernattning på hotell.
 
Till travbanan i Langon kommer gärna de stora tränarna och kuskarna. Vill du passa på att få en autograf av en gästande Frank Nivard så varsågod!
 
 
Richard William Denechère har högklassiga hästar i träning. Här är en bild från 2010 då en treårig Temps Perdu värmer med Richard på banan i Langon inför sitt livs tredje start. Trots namnet (temps perdu betyder förspilld tid) har denne fine travare e. Love You hittills i år, som sexåring, hunnit med att kamma hem tre segrar, lika många andraplatser samt två tredjeplatser till sin ägarinna Marquise de Moratalla.
 
Jag och Temps Perdu mellan värmningarna.
 
Stallbacken på travbanan i Langon.
 
 
Eftersom resan har fått namnet trav och hav lämnar vi nu inlandet och kör vidare de 20 milen till travbanan Hippodrome des Fleurs (=Blommornas travbana) i Biarritz vid havet i franska Baskien. Biarritz ligger bara tre mil från spanska gränsen. Här inleddes faktiskt travsommaren i går kväll men kvar på programmet står hela tolv fantastiska travkvällar under juli månad, med första start klockan 20.00. Detta är en av Frankrikes kortaste banor med sina 803 meter runt travovalen. Fördelen som åskådare är att man får god överblick över vad som händer i loppen.

 

Från travbanan har du endast två kilometer in till Biarritz centrum med havsbad och vita skummande vågor. Här är det nära till allt och från travbanan har du tre kilometer till flygplatsen där du kan hoppa på Ryan airs flygning till Skavsta och tillbaka till Sverige.

 

Ja, detta var ett litet smakprov på vad sydvästra Frankrike har att erbjuda i travväg. Trevlig resa!

Om

Min profilbild

Sanna Elfving

Norrländska som bytt Höga kusten mot Atlantkusten för arbete som svensklektor vid universitetet i Bordeaux. Ger företräde åt svensk frukost men erkänner sig i övrigt tämligen svag för fransk kokkonst. Traskar gärna i berg, över sanddyner, genom medeltidsbyar och bland vinodlingar. Gillar språk, natur, djur, hästsport, snälla människor och rättvisa. Att bo på plats och tala språket ger en unik möjlighet att se landet inifrån. Detta gör att jag kan tipsa dig om både kända och okända sevärdheter, konstigheter, egna smultronställen eller bara små lustiga detaljer, ja allt sådant som år 2013 till trots inte redan finns på nätet. I min blogg finner du ibland också vardagsbetraktelser och aktuella händelser härifrån. Jag skriver i första hand om Bordeaux med omnejd, men då och då gör jag avstickare till andra platser i landet. Varmt och innerligt välkommen till min blogg.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela