Sannas eskapader

i Frankrike

Från salthandel till konjak i Cognac

Publicerad 2013-06-10 15:32:00 i Allmänt,

Hej hopp! I dag bär det iväg från Royan till Bordeaux via Saintes, Cognac och Bourg sur Gironde.

 

En resa från Royan till Bordeaux med sightseeing på vägen kan se ut så här.

 

På väg till Cognac kan den som vill stanna till i Saintes, ta en kaffe och svinga sig tillbaka i tiden genom en kort promenad till den 1973 år gamla amfiteatern.

 


I Saintes finns en amfiteater som stod färdig år 40 e.Kr.

 

Floden Charente flyter förbi Saintes.

Från Saintes är det inte långt till staden Cognac, bara 28 kilometer. I Cognac föddes år 1494 en Frans som senare blev kung Frans I av Frankrike. Cognac har många förhistoriska lämningar men dess verkliga historia började på medeltiden i och med salthandeln. Salt från kusten transporteras dels inåt landet på floden Charente, dels med fartyg till Nordeuropa. Handeln utgick från en hamn som sedemera byggdes ut och blev staden Cognac.

 

I samband med salthandelsresorna togs vin från områdena runt floden Charente med till Nordeuropa. För att öka hållbarheten på vinet började holländarna under 1500-talet att destillera vinet (eller "bränna", dvs. värma upp för att sedan separera de olika ämnena som förångas vid olika temperaturer). Resultatet dracks utblandat med vatten och kallades för brandwijn (bränt vin, därav brandy). Runt Charente började man på 1600-talet destillera vinet ytterligare en gång för att få en ännu mer koncentrerad dryck. Den förfinades genom lagring på ekfat och har alltsedan dess gjort succé världen över.

 

Druvsaft blir till konjak i Cognac.
 
Härjningarna under den tid då Cognac omvartannat tillhörde Frankrike och England satte sina spår. Av muren som på medeltiden omgärdade staden finns bara några delar kvar, som t.ex. Porte Saint Jacques från 1400-talet.
 
Kaffe med konjak? Förvisso, för vissa, medan andra blir utsatta för det berömda rävtricket, kaffe eller te med räv i... Myskvällar hos min bror Nils kan bjuda på spännande överraskningar.


När du har sett både staden Cognac och konjakstillverkning på någon trevlig gård kanske det är dags att åka vidare och ta eftermiddagskaffet (med konjak) i Bourg sur Gironde på väg till Bordeaux. Bourg sur Gironde har en mycket spännande historia och är en väldigt charmig liten stad att besöka.

 

Utsikt över floden Dordogne från Bourg sur Gironde, 45 kilometer norr om Bordeaux.

 

Så söta butiker! Lugnt och fridfullt vid siestatid.

 

Varför inte piffa upp utsidan av huset med en katt i matchande färg?

 

Hästvagnsmuséet i Bourg sur Gironde är helt klart sevärt.
 
Från muséet kan man också ta sig till en hemlig underjordisk gång från 1500-talet som gjorde det möjligt att dra upp handelsvarorna med häst direkt från hamnen. På detta sätt var man skyddad och fick upp varorna även om staden stormades.
 
Det var allt för denna gång!


Vackra vingårdar så långt ögat kan nå

Publicerad 2013-06-02 17:38:00 i Vinskörd,

Vi fortsätter resan och nu ska kosan styras direkt mot den världsarvsklassade staden Bordeaux. Från Royan kan man säga att "alla vägar bär från Royan till Bordeaux, frågan är bara hur". Närmast till hands är att tänka

 

1) färja över Garonne och vinslott i Médoc

eller

2) inte färja och en lov till Cognac.

 

Valvånda? Oroa dig inte, singla slant, ole dole doff, vad du vill - det blir hursomhelst garanterat och ofantligt bra hur du än gör!

 

I det här inlägget tänkte jag behandla det första alternativet och så tar vi det andra i nästa inlägg. Du som väljer att ta färjan från Royan över Garonne till Le-Verdon-sur-Mer hittar tiderna här. Genom att korsa floden tar man sig till ett av världens finaste vinodlingsområden, Médoc. Väl i land efter den 20 minuter långa resan är det bara att söka upp väg D2 (känd som Slottsvägen), och sätta kurs mot Bordeaux. Ha bara inte bråttom för det här är ingen väg man tar sig fram särskilt fort på. I gengäld får man njuta av alla de ståtliga vingårdarna längs vägen och en god idé är att besöka någon eller några av dem. Tänk bara på att boka tid för besöket i förväg.


Médoc är en av fem underregioner i Bordeaux' stora vindodlingsregion och klimatet är särskilt gynnsamt för vinodling med milda vintrar och varma somrar.

 

För många miljoner år sedan låg Médoc under vatten vilket är förklaringen till att jorden innehåller både grus och runda släta stenar som en gång i tiden slipats av vågorna. När stenarna värms upp av solvärmen gör de jorden varmare och det har stor betydelse för vinodlingen här.

Underregionen Médoc delas i sin tur in i många olika ursprungsbeteckningar (appellation på franska) utifrån var vinet odlas. (Lite förvirrande är det att det inom underregionen Médoc även finns en ursprungsbeteckning med samma namn.) Ett vins karaktär och kvalitet beror mycket på var det odlas och ursprungsbeteckningen är därför mycket viktig.
 
Château Cos d'Estournel, ett prestigefullt deuxième cru i Médoc.

 

Bara att se byggnaderna på Château Cos d'Estournel är fascinerande.
 
 
Om du inte vet var du befinner dig...
 
 
Underregionen Médoc är verkligen någonting alldeles, alldeles extra och platsen att vara på för vinälskaren (l'amateur de vin). Här finns nämligen hela 60 (!) av de 61 rödvinsegendomar som år 1855 togs med i den berömda "Klassificeringen av år 1855". Den beordrades av Napoleon III inför världsutställningen år 1855 i Paris. Bara att vara utvald gjorde att vingården ansågs som det allra bästa av det allra bästa men de utvalda kvalitetsvinerna delades dessutom in i fem olika klasser (cru på franska) utifrån vingårdens rykte och pris, något som på den tiden var mer eller mindre direkt relaterat till vinets kvalitet. Även om klassificeringen är omdiskuterad står den sig än i dag och de klassificerade gårdarna (som är omåttligt prestigefulla och vackra) är mycket måna om sitt rykte. Man kan också säga att klassificeringen har blivit självbefrämjande då den hjälper till så att vinodlaren kan ta ut högre pris, investera mer och på så sätt behålla vingårdens status.
 
 
Klassificeringen av år 1855 har endast ändrats en gång och det var då Château Mouton Rothschild uppgraderades från klass 2 (deuxième cru) till klass 1 (premier cru).
 
Stilrena Château Mouton Rothschild tidigt i våras innan vinrankorna hade hunnit bli gröna.
 
 
Château Lanessan är ett s.k. cru bourgeois supérieur men för oss hästälskare är det intressantaste kanske att det har ett litet hästmuseum. Här ser vi hur man redan på 1800-talet kunde spänna för ekipagen under tak.
 
 
Ett lyxstall från slutet av 1800-talet.
 
Vy från en vingård med hästprägel. Jag besökte Château Lanessan när jag fick besök av min hästintressade kompis Boine i januari i år. Du som inte känner denne man bör överväga att se över ditt liv. Han ligger före i det mesta, hållbart leverne, stressmotverkan, you name it.
 
 
 
 
Provsmakning för att hitta ett lämpligt disputationsvin till brorsan.
 
 
Tjusiga hästdroskor från mellan 1884 och 1903 kan beskådas i det lilla men intressanta hästmuseet på Château Lanessan.
 
 
På den tiden fanns hästdroskor för alla tänkbara ändamål, från söndagsutflykten till långresan.
 
 
Droskorna är i så utmärkt skick att man får god lust att spänna för och ge sig iväg på stuberten.
 
 
Jag studerar vinplantor på nära håll, tihi.
 
Det var allt för denna gång. Nästa gång tar vi en sväng förbi Cognac, en rutt då det för övrigt också går utmärkt att se hästdroskor. Bonne fin de dimanche!
 

Om

Min profilbild

Sanna Elfving

Norrländska som bytt Höga kusten mot Atlantkusten för arbete som svensklektor vid universitetet i Bordeaux. Ger företräde åt svensk frukost men erkänner sig i övrigt tämligen svag för fransk kokkonst. Traskar gärna i berg, över sanddyner, genom medeltidsbyar och bland vinodlingar. Gillar språk, natur, djur, hästsport, snälla människor och rättvisa. Att bo på plats och tala språket ger en unik möjlighet att se landet inifrån. Detta gör att jag kan tipsa dig om både kända och okända sevärdheter, konstigheter, egna smultronställen eller bara små lustiga detaljer, ja allt sådant som år 2013 till trots inte redan finns på nätet. I min blogg finner du ibland också vardagsbetraktelser och aktuella händelser härifrån. Jag skriver i första hand om Bordeaux med omnejd, men då och då gör jag avstickare till andra platser i landet. Varmt och innerligt välkommen till min blogg.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela