Sannas eskapader

i Frankrike

Från salthandel till konjak i Cognac

Publicerad 2013-06-10 15:32:00 i Allmänt,

Hej hopp! I dag bär det iväg från Royan till Bordeaux via Saintes, Cognac och Bourg sur Gironde.

 

En resa från Royan till Bordeaux med sightseeing på vägen kan se ut så här.

 

På väg till Cognac kan den som vill stanna till i Saintes, ta en kaffe och svinga sig tillbaka i tiden genom en kort promenad till den 1973 år gamla amfiteatern.

 


I Saintes finns en amfiteater som stod färdig år 40 e.Kr.

 

Floden Charente flyter förbi Saintes.

Från Saintes är det inte långt till staden Cognac, bara 28 kilometer. I Cognac föddes år 1494 en Frans som senare blev kung Frans I av Frankrike. Cognac har många förhistoriska lämningar men dess verkliga historia började på medeltiden i och med salthandeln. Salt från kusten transporteras dels inåt landet på floden Charente, dels med fartyg till Nordeuropa. Handeln utgick från en hamn som sedemera byggdes ut och blev staden Cognac.

 

I samband med salthandelsresorna togs vin från områdena runt floden Charente med till Nordeuropa. För att öka hållbarheten på vinet började holländarna under 1500-talet att destillera vinet (eller "bränna", dvs. värma upp för att sedan separera de olika ämnena som förångas vid olika temperaturer). Resultatet dracks utblandat med vatten och kallades för brandwijn (bränt vin, därav brandy). Runt Charente började man på 1600-talet destillera vinet ytterligare en gång för att få en ännu mer koncentrerad dryck. Den förfinades genom lagring på ekfat och har alltsedan dess gjort succé världen över.

 

Druvsaft blir till konjak i Cognac.
 
Härjningarna under den tid då Cognac omvartannat tillhörde Frankrike och England satte sina spår. Av muren som på medeltiden omgärdade staden finns bara några delar kvar, som t.ex. Porte Saint Jacques från 1400-talet.
 
Kaffe med konjak? Förvisso, för vissa, medan andra blir utsatta för det berömda rävtricket, kaffe eller te med räv i... Myskvällar hos min bror Nils kan bjuda på spännande överraskningar.


När du har sett både staden Cognac och konjakstillverkning på någon trevlig gård kanske det är dags att åka vidare och ta eftermiddagskaffet (med konjak) i Bourg sur Gironde på väg till Bordeaux. Bourg sur Gironde har en mycket spännande historia och är en väldigt charmig liten stad att besöka.

 

Utsikt över floden Dordogne från Bourg sur Gironde, 45 kilometer norr om Bordeaux.

 

Så söta butiker! Lugnt och fridfullt vid siestatid.

 

Varför inte piffa upp utsidan av huset med en katt i matchande färg?

 

Hästvagnsmuséet i Bourg sur Gironde är helt klart sevärt.
 
Från muséet kan man också ta sig till en hemlig underjordisk gång från 1500-talet som gjorde det möjligt att dra upp handelsvarorna med häst direkt från hamnen. På detta sätt var man skyddad och fick upp varorna även om staden stormades.
 
Det var allt för denna gång!


Kommentarer

Postat av: Hasse

Publicerad 2013-06-23 10:01:43

Tack för en underbar "resa", Sanna.
Är det du som fotat?
Jättefina bilder.

Svar: Hej på dig Hasse. Tack själv som läser! Ja, här i Frankrike med allt vackert, roligt, häpnadsväckande, konstigt, galet man ser så åker kameran fram stup i kvarten. Det mesta fotar jag själv utom då jag själv är med då vänner plåtar. Hej så länge!
Sanna Elfving

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sanna Elfving

Norrländska som bytt Höga kusten mot Atlantkusten för arbete som svensklektor vid universitetet i Bordeaux. Ger företräde åt svensk frukost men erkänner sig i övrigt tämligen svag för fransk kokkonst. Traskar gärna i berg, över sanddyner, genom medeltidsbyar och bland vinodlingar. Gillar språk, natur, djur, hästsport, snälla människor och rättvisa. Att bo på plats och tala språket ger en unik möjlighet att se landet inifrån. Detta gör att jag kan tipsa dig om både kända och okända sevärdheter, konstigheter, egna smultronställen eller bara små lustiga detaljer, ja allt sådant som år 2013 till trots inte redan finns på nätet. I min blogg finner du ibland också vardagsbetraktelser och aktuella händelser härifrån. Jag skriver i första hand om Bordeaux med omnejd, men då och då gör jag avstickare till andra platser i landet. Varmt och innerligt välkommen till min blogg.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela